Tofu wędzone skradło moje serce! ;D
Istotne jest to, że tofu produkowane przez firmę Polsoja zwiera wyłącznie surowce roślinne i jest bez dodatku konserwantów.
Ogromne znaczenie ma dla mnie fakt, że produkty te są wytwarzane z soi NIEMODYFIKOWANEJ genetycznie.
Wczoraj pokusiłam się o przygotowanie naturalnego tofu które wcześniej sama zamarynowałam :)
zdecydowanie zostałam fanką tofu! :)
Składniki:
- opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja
- marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm, sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra
- panierka: około 2 łyżek sezamu oraz opakowanie granulowanej cebuli (tutaj dosypywałam składniki na oko, tak żeby starczyło:))
- do smażenia - mała łyżeczka oleju ryżowego
- Tofu odsączamy a następnie kroimy w plastry (około 0,5 cm)
- przekładamy pokrojone tofu do miski gdzie dodajemy składniki na marynatę
- wszystko dokładnie mieszamy, żeby przyprawy oblepiły tofu :)
- wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
- na talerzu mieszamy składniki na panierkę i obtaczamy w niej zamarynowane tofu
- smażymy tofu na teflonowej patelni przetartej oliwą (na małym ogniu) dość długo, żeby każda ze stron się zrumieniła,a tofu zmiękło w środku (myślę, że można by było je też podpiec w piekarniku)
SMACZNEGO ! ! ! :)
PS. ciągle jestem bez laptopa (zgroza :( ) więc posty wyglądają dość pokracznie, za co przepraszam
Topu próbowałam raz, nie do końca mi zasmakowało, ale może czas spróbować w innej wersji, Twoje wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Nigdy nie próbowałam tofu, jestem ciekawa tego smaku.
OdpowiedzUsuńZnam tę firmę, parę razy coś kupowałam i mi smakowało. Fajnie zrobiłaś to swoje tofu!:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na tofu:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńAle zazdroszczę takiej paczuszki :))
OdpowiedzUsuńOdkryłam Twojego bloga parę dni temu i jestem zachwycona masą przepisów, które wyglądają strasznie smakowicie :D Bardzo pomagasz w utrzymaniu zdrowego odżywiania w swom życiu :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! polsoję znam (lubię i szanuję też ;-)), więc z pewnością wypróbuję przepis. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMyślicie, że można zrobić takie tofu na grillu?
OdpowiedzUsuńmyślę że na grillu będzie jeszcze lepsze! ;) tylko lepiej owinąć je folią aluminiową
UsuńDzięki za odpowiedź - wypróbuję! :-)
Usuń