sobota, 23 listopada 2013

Tofu w panierce

    Ostatnio mi się poszczęściło i nawiązałam współpracę z firmą Polsoja, która w swoim asortymencie ma genialne sojowe produkty!
    Do testowania otrzymałam tofu tradycyjne naturalne, wędzone oraz marynowane.
    Tofu wędzone skradło moje serce! ;D
    Istotne jest to, że tofu produkowane przez firmę Polsoja zwiera wyłącznie surowce roślinne i jest bez dodatku konserwantów.
    Ogromne znaczenie ma dla mnie fakt, że produkty te są wytwarzane z soi NIEMODYFIKOWANEJ genetycznie.
    Wczoraj pokusiłam się o przygotowanie naturalnego tofu które wcześniej sama zamarynowałam :)
    zdecydowanie zostałam fanką  tofu! :)

    Składniki:
    • opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja
    • marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm, sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra
    • panierka: około 2 łyżek sezamu oraz opakowanie granulowanej cebuli (tutaj dosypywałam składniki na oko, tak żeby starczyło:))
    • do smażenia - mała łyżeczka oleju ryżowego
    Sposób przygotowania:
    1. Tofu odsączamy a następnie kroimy w plastry (około 0,5 cm)
    2. przekładamy pokrojone tofu do miski gdzie dodajemy składniki na marynatę
    3. wszystko dokładnie mieszamy, żeby przyprawy oblepiły tofu :)
    4. wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
    5. na talerzu mieszamy składniki na panierkę i obtaczamy w niej zamarynowane tofu
    6. smażymy tofu na teflonowej patelni przetartej oliwą (na małym ogniu) dość długo, żeby każda ze stron się zrumieniła,a tofu zmiękło w środku (myślę, że można by było je też podpiec w piekarniku)

     SMACZNEGO ! ! ! :)
     
    PS. ciągle jestem bez laptopa (zgroza :( ) więc posty wyglądają dość pokracznie, za co przepraszam

    12 komentarzy:

    1. Topu próbowałam raz, nie do końca mi zasmakowało, ale może czas spróbować w innej wersji, Twoje wygląda ciekawie :)
      pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    2. Nigdy nie próbowałam tofu, jestem ciekawa tego smaku.

      OdpowiedzUsuń
    3. Znam tę firmę, parę razy coś kupowałam i mi smakowało. Fajnie zrobiłaś to swoje tofu!:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Odkryłam Twojego bloga parę dni temu i jestem zachwycona masą przepisów, które wyglądają strasznie smakowicie :D Bardzo pomagasz w utrzymaniu zdrowego odżywiania w swom życiu :)

      OdpowiedzUsuń
    5. wygląda obłędnie! polsoję znam (lubię i szanuję też ;-)), więc z pewnością wypróbuję przepis. Pozdrawiam :-)

      OdpowiedzUsuń
    6. Myślicie, że można zrobić takie tofu na grillu?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. myślę że na grillu będzie jeszcze lepsze! ;) tylko lepiej owinąć je folią aluminiową

        Usuń
      2. Dzięki za odpowiedź - wypróbuję! :-)

        Usuń

    Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.