piątek, 20 grudnia 2013

Sałatka z tofu

Wszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł.


Składniki (1-2 porcje):

  • opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja
  • marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm, sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra, zioła prowansalskie
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1-2 pomidory
  • 1-2 garści mieszanki sałat
  • sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy Dijon + 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
  1. Tofu odsączamy a następnie kroimy w kostkę
  2. przekładamy pokrojone tofu do miski gdzie dodajemy składniki na marynatę
  3. wszystko dokładnie mieszamy, żeby przyprawy oblepiły tofu :)
  4. wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
  5. zamarynowane tofu wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię
  6. smażymy z każdej ze stron, aż ładnie się zrumieni
  7. do miski wrzucamy składniki na sałatkę wraz z tofu
  8. wszystko polewamy sosem musztardowo-miodowym

SMACZNEGO ! ! ! :)


3 komentarze:

  1. Tofu jest cudowne! Marynowane i wędzone najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam tofu , strasznie ciekawi mnie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wszytko, bo śnieg nie sypie...:( Pamiętaj że masz wierne grono fanów:) Wszytko będzie ok. A tofu super!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.