sobota, 28 czerwca 2014

Otrębowe krakersy cebulowe

Obiecałam więc podaję, bez zbędnych wstępów ;)
Przepis jak zwykle zrodził się metodą "trochę tego trochę tamtego"
chrupiące, pikantne, smaczne ;)
jestem z siebie dumna! ;)
uwielbiacie mnie ? :D

Składniki (około 60 mini krakersów):
  • 6 łyżek otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka suszonej cebuli (NIE prażonej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki (chyba że nie lubicie aż tak pikantnych)
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • inne nasze ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
  1. Otręby oraz len mielimy na mąkę
  2. dodajmy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
  3. odstawiamy na na kilka minut żeby masa spęczniała (3-5 minut)
  4. dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, wtedy nie będziemy mieć problemu z klejącym się ciastem
  5. kroimy ciasto na prostokąty
  6. układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  7. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy (grzałka góra-dół) przez około 5 minut, następnie 3 minuty (termoobieg) i ponownie około 2 minut (grzałka góra-dół) / jednak piekarnik piekarnikowi nie równy dlatego należy obserwować krakersy, bo jedna chwila nieuwagi, a mogą się przypalić/
SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

  1. Niby malusie, a dzięki otrębom zapychaja :) zapraszam na mojego bloga dietetyczno-biegowego z bardziej naukowym podejściem do jedzonka :) www.silarska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.