Mam totalnego blogowego lenia, dopiero co skończyłam urlop, a po powrocie do pracy robota wali mi się na łeb, dlatego musicie być wyrozumiali, bo po prostu kiedy w końcu wracam do mieszkania nic mi się już nie chce, zwłaszcza pisać na komputerze. Jednak żeby nie wyjść na totalną ignorantkę dziś zebrałam się w sobie i dodaje przepis na wczorajszy makaron, pyszności ;)
wykorzystałam do niego słoiczek z filetem tuńczyka w zalewie, jest to jeden z produktów dostępnych na stronie przysmaki.pl który otrzymałam jakiś czas temu do testowania
Na początek trochę o samym tuńczyku i producencie:
Znak towarowy AS do MAR słynie z wysokiej jakości ekskluzywnych przetworów rybnych, w szczególności tuńczyków i sardynek. Marka należy do firmy COFACO AÇORES, która posiada swe zakłady przetwórcze na wyspach archipelagu Azorów na środku Oceanu Atlantyckiego. Wody opływające ten niewielki archipelag charakteryzują
się czystością
, zupełnie nieporównywalną
ze stanem wód w pobliżu kontynentów czy też w morzach zamkniętych. W tychże azorskich wodach łowione są miedzy innymi tuńczyki i sardynki. Przerabiane są
one na miejscu.
Tuńczyk AS do MAR w słoikach pochodzi z ryb wyłącznie świeżych, konfekcjonowanych zaraz po złowieniu. Duże kawałki najlepszych części świeżych tuńczyków pakowane są w oliwie z oliwek lub w zalewie.
Moja opinia:
Główną zaletą tuńczyka tej firmy jest to, że pakowany jest w formie większych filetów co różni go od wielu sklepowych wersji gdzie mamy tuńczyka rozdrobnionego, albo w mniejszych kawałkach. W smaku przypadnie każdemu kto jest fanem ryb tak jak ja ;)
Ważną kwestią jest również to, że w składzie mamy jedynie tuńczyka, wodę i sól beż żadnych dodatkowych ulepszaczy
Samo opakowanie przyciągnęło moją uwagę odbiegając od standardowych metalowych puszek tym samym zachęcając do kupna.
Jak już wspominałam we wcześniejszych recenzjach zamawiając na stronie przysmaki.pl nie musimy się martwić o transport szklanych/słoikowych produktów, przesyłka jest świetnie zabezpieczona.
Składniki (2 porcje):
- około 200-300g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
- słoiczek tuńczyka w zalewie dostępnego na stronie przysmaki.pl
- żółtko z jajka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- 3 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki
- łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępna w sklepie Centrum Sylwetki
- "gniazdko" makaronu proteinowego
- sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku
- łyżeczka oleju rzepakowego firmy Oleofarm
Sposób przygotowania:
- Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie/lub się rozmrozi
- gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy aż się zbrązowi
- wrzucamy odcedzonego tuńczyka, chwilę podsmażamy, dodajemy około 1/4 szklanki wody
- w miseczce dokładnie mieszamy 1/4 szklanki wody, żółtko, skrobię, jogurt
- patelnię z tuńczykiem odkładamy na chwilę z ognia i cały czas mieszając dodajemy jogurtową mieszankę
- wstawiamy z powrotem na mały ogień, ciągle mieszając smażymy, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać
- dodajemy fasolkę, ser żółty, mieszamy, przyprawiamy wg. smaku
- na koniec wrzucamy makaron i jeszcze chwilę podsmażamy, aż sos ładnie oblepi makaronowe wstążki ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Apetyczne danie. a tym makaronem zainteresowałaś mnie.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja na danie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń