Wafle ryżowe źle, pieczywo chrupkie też niedobrze, więc nie ma co, stworzyłam kolejny otrębowy wypiek, bardziej zbity i twardszy niż poprzednie bułeczki pomidorowe, bardziej pikantne, ale wszystko zależy od was, jakich przypraw użyjecie ;)
To by było na tyle mojego wstępu, jestem nudna i nie mam nic nadzwyczajnie ciekawego do opowiedzenia;p
Składniki (na około 3 bułki):
- 1 jajko
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego przysmaki.pl
- 2 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki
- 2 łyżki otrębów owsianych wysoko-błonnikowych firmy Kupiec
- 3 łyżki mleka
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:
- Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki
- do suchych składników dodajemy jajko i mleko, mieszamy na jednolitą masę
- odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje
- przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) cienka warstwa na spodzie foremek
- pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami
- kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce w piekarniku, żeby odparowały
SMACZNEGO ! ! ! :)
brzmi ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńjaka jest przybliżona wartość kaloryczna i poszczególnych składników takiego cuda?
jedna bułeczka ma około 65 kcal
Usuńjuz wiem,że to będą moje ulubione :D
Usuńjutro pieke :):) dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis
OdpowiedzUsuń