środa, 18 czerwca 2014

Otrębowe pieczywo

Wafle ryżowe źle, pieczywo chrupkie też niedobrze, więc nie ma co, stworzyłam kolejny otrębowy wypiek, bardziej zbity i twardszy niż poprzednie bułeczki pomidorowe, bardziej pikantne, ale wszystko zależy od was, jakich przypraw użyjecie ;)
To by było na tyle mojego wstępu, jestem nudna i nie mam nic nadzwyczajnie ciekawego do opowiedzenia;p 

Składniki (na około 3 bułki):
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego przysmaki.pl
  • 2 łyżki otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki
  • 2 łyżki otrębów owsianych wysoko-błonnikowych firmy Kupiec
  • 3 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki 
  2. do suchych składników dodajemy jajko i mleko, mieszamy na jednolitą masę
  3. odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje
  4. przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) cienka warstwa na spodzie foremek
  5. pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami
  6. kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce w piekarniku, żeby odparowały

SMACZNEGO ! ! ! :)

5 komentarzy:

  1. brzmi ciekawie ;)
    jaka jest przybliżona wartość kaloryczna i poszczególnych składników takiego cuda?

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro pieke :):) dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.