Ostatnio wpadłam w kaszowo jaglaną manię ;) Trochę się naczytałam o jej zbawiennych właściwościach ;) Istotną cechą jest to że ODKWASZA organizm ;) W tym tygodniu łączyłam ją z indykiem, szpinakiem, pomidorami, brokułami a także tuńczykiem, a wcześniej również na słodko z jabłkiem i cynamonem, ze wszystkim wychodzi pyszna ;)
Składniki (2 porcje):
- 100g kaszy jaglanej
- 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy smakowo i moje must have to koncentrat z NETTO)
- około 300g mięsa mielonego z piersi indyka
- około 400g mrożonych brokuł
- odrobinę oleju rzepakowego firmy Oleofram
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie wg. smaku
- opcjonalnie ząbek czosnku
- plaster sera żółtego light
- łyżka mieszanki ziaren Piekło-Niebo
Sposób przygotowania:
- Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci
- dodajemy mięso mielone, smażymy, aż się wypiecze, przyprawiamy wg. smaku
- kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrożą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki
- do mięsa dodajemy kaszę, mieszankę ziaren, brokuły i koncentrat
- smażymy mieszając przez kilka minut
- na koniec dodajemy pokrojony ser żółty, mieszamy i ewentualnie doprawiamy
SMACZNEGO ! ! ! :)
Mmmmm... wygląda przepysznie :D ale teraz mam ochotę na brokuły :D
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie :) testacja.blogspot.com <- tutaj o testowaniu
oraz: http://beautifulnailszozolka.blogspot.com <- tutaj o paznokciach ;)
Oczywiście obserwuję :)
Kaszę jaglaną zwykle przygotowuję na słodko. Twój przepis jest ciekawy, chętnie sprawdzę:)
OdpowiedzUsuńtakie dania lubię:)
OdpowiedzUsuńRany! w pierwszej chwili myślałyśmy, że to ośmiornica xD
OdpowiedzUsuńzjadłabym , mi sie ostatnio gotować nic nie chce ;(
OdpowiedzUsuńPycha, robię podobne danie na uczelnię, polecam w sosie słodkie chilli/słodko-kwaśnym :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję :>
OdpowiedzUsuń