piątek, 14 listopada 2014

Pomidorowa kasza jaglana z brokułami i indykiem

Ostatnio wpadłam w kaszowo jaglaną manię ;) Trochę się naczytałam o jej zbawiennych właściwościach ;)  Istotną cechą jest to że ODKWASZA organizm ;) W tym tygodniu łączyłam ją z indykiem, szpinakiem, pomidorami, brokułami a także tuńczykiem, a wcześniej również na słodko z jabłkiem i cynamonem, ze wszystkim wychodzi pyszna ;)

Składniki (2 porcje):
  • 100g kaszy jaglanej
  • 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy smakowo i moje must have to koncentrat z NETTO)
  • około 300g mięsa mielonego z piersi indyka
  • około 400g mrożonych brokuł
  • odrobinę oleju rzepakowego firmy Oleofram
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie wg. smaku
  • opcjonalnie ząbek czosnku
  • plaster sera żółtego light
  • łyżka mieszanki ziaren Piekło-Niebo
Sposób przygotowania:
  1. Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci
  2. dodajemy mięso mielone, smażymy, aż się wypiecze, przyprawiamy wg. smaku
  3. kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  4. brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrożą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki
  5. do mięsa dodajemy kaszę, mieszankę ziaren, brokuły i koncentrat
  6. smażymy mieszając przez kilka minut
  7. na koniec dodajemy pokrojony ser żółty, mieszamy i ewentualnie doprawiamy
SMACZNEGO ! ! ! :)

7 komentarzy:

  1. Mmmmm... wygląda przepysznie :D ale teraz mam ochotę na brokuły :D
    Zapraszam również do mnie :) testacja.blogspot.com <- tutaj o testowaniu
    oraz: http://beautifulnailszozolka.blogspot.com <- tutaj o paznokciach ;)
    Oczywiście obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaszę jaglaną zwykle przygotowuję na słodko. Twój przepis jest ciekawy, chętnie sprawdzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rany! w pierwszej chwili myślałyśmy, że to ośmiornica xD

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym , mi sie ostatnio gotować nic nie chce ;(

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, robię podobne danie na uczelnię, polecam w sosie słodkie chilli/słodko-kwaśnym :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.