sobota, 29 listopada 2014

Żytni omlet

Dziś zrealizowałam zeszło weekendową zachciankę na omlet. Pysznie i zdrowo ;)

Składniki (całość z twarożkiem około 415kcal):
  • 2 jajka
  • 30g płatków żytnich
  • 0,5-0,25 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jako dodatek twarożek grani (200g) + chipsy kokosowe nieprażone niesłodzone BIO (5g)
  • opcjonalnie jakieś słodzidło, ja sobie darowałam ;)
Sposób przygotowania:
  1. Płatki i cynamon zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 5 minut aż spęcznieją
  2. białka ubijamy na sztywną pianę
  3. żółtka, płatki, proszek blendujemy na jednolitą masę
  4. łączymy ze sobą białka i ciastko
  5. smażymy omlet na rozgrzanej teflonowej patelni, lekko przetartą olejem kokosowym, pod przykryciem (dość długo na jednej stronie, tak, żeby góra się ścięła, wtedy łatwiej będzie nam go obrócić ;))
  6. gotowy omlet smarujemy twarożkiem i posypujemy kokosowymi chipsami <3

SMACZNEGO ! ! ! :)

5 komentarzy:

  1. w weekend można sobie pozwolić na więcej, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten twarożek : ) a i omletem bym nie pogardziła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy czymś takim da się najeść i nabrać energii na resztę dnia, oczywiście dobierając odpowiednie dodatki ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.