czwartek, 18 grudnia 2014

Zdrowa wałówka do pracy

tak to KARYGODNE!
od 2 tygodni nie opublikowałam przepisu!
sorrki!
leniwa natura + zarobienie w pracy + weekendowe zajęcia + prawie codzienne ćwiczenia + przygotowywanie wałówki na następny dzień robi swoje
Dziś podam wam kilka przepisów na obiady jakie robiłam ostatnio do pracy.

Pełnoziarnista kasza kuskus z warzywami (około 450kcal):
  • 50g pełnoziarnistej kaszy kuskus Skworcu
  • jajko
  • curry,sól pieprz wg. smaku
  • 100g groszku z puszki
  • garść świeżej pietruszki
  • pół czerwonej papryki
  • 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por)
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę zalewamy wrzątkiem, żeby spęczniała i odstawiamy na około 5 minut
  2. na teflonową patelnię wrzucamy włoszczyznę śmażymy aż się rozmrozi, dodając ewentualnie odrobinę wody
  3. dodajemy pokrojoną drobno paprykę i smażymy
  4. dodajemy kaszę, groszek, roztrzepane jajko
  5. smażymy mieszając aż jajko się zetnie,
  6. przyprawiamy wg. smaku
  7. na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę
Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal):
  • 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti
  • 100g gotowanej piersi kurczaka
  • 2 pomidory śliwkowe
  • pół czerwonej papryki
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por)
  • świeża bazylia oregano, sól, pieprz wg. smaku
Sposób przygotowania:
  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. do rondla (najlepiej teflonowego) wrzucamy mrożoną mieszankę, smażymy, aż się rozmrozi
  3. dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, pierś z kurczaka, makaron, koncentrat
  4. wszystko dusimy pod przykryciem, do jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodając wody
  5. na koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku

Makaron z fasolką szparagową i nie tylko ;) (około 360kcal):
  • 50g makaronu niskowęglowodanowego świderki 
  • 2 pomidory śliwkowe
  • pół papryki czerwonej
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 250g mrożonej fasolki szparagowej
  • świeża bazylia, oregano, sól, pieprz wg. smaku
Sposób przygotowania:
  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. fasolkę gotujemy w osolonej wodzie
  3. do rondla (najlepiej teflonowego) wrzucamy pokrojone pomidory, paprykę, fasolkę, makaron, koncentrat
  4. wszystko dusimy pod przykryciem, do jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodając wody
  5. na koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy wg. smaku
SMACZNEGO ! ! ! :)



4 komentarze:

  1. Super korytka. Przepis na kaszę kuskus na pewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam wersję z kaszą kuskus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, aż ślinka leci, jakbyś prowadziła jeszcze katering to ja się piszę!

    OdpowiedzUsuń
  4. kuskus mogę jeść milion razy na dobę pod każdą postacią także kompletnie jestem za tą potrawą :) chociaż i każda kolejna wygląda bardzo smakowicie :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.