piątek, 14 września 2012

Dietetyczna zapiekanka szpinakowo- serowa

Proste i szybkie danie, nie byłam pewna czy polewa serowa wyjdzie, ale spełniła moje oczekiwania i z czystym sumieniem polecam ;)

Składniki:
  • 450g szpinaku mrożonego
  • 60g makaronu razowego/żytniego
  • 250g serka wiejskiego lekkiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie czosnek jak ktoś lubi
Sposób przygotowania:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
  2. szpinak wrzucamy na teflonową patelnię i smażymy z niewielką ilością wody, aż się rozmrozi
  3. doprawiamy solą i pieprzem
  4. do szpinaku dodajemy 50g serka wiejskiego i smażymy, aż połączą się w jedną całość
  5. następnie dodajemy makaron i wszytko mieszamy
  6. wykładamy do małego żaroodpornego naczynia
  7. pozostały serek (200 g) miksujemy na jednolitą masę przy pomocy blendera (nie może być grudek)
  8. dodajemy jajko i jeszcze chwilę "blendujemy"
  9. wylewamy masę serową na makaron ze szpinakiem
  10. pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż góra się zbrązowi (około 20 minut)



SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.