poniedziałek, 5 października 2015

Batony proteinowe ala Quest

Jakiś czas temu mi się poszczęściło i otrzymałam do testowania syrop VITAFIBER który występuje w składzie batoników Quest.

VitaFiber™ to naturalnie słodki błonnik o niskiej kaloryczności, źródło prebiotycznego, rozpuszczalnego błonnika wspierającego zdrowie układu trawiennego.

Najważniejsze zalety VitaFiber™:

+ źródło 100% naturalnego błonnika
+ zdrowy, całkowicie naturalny słodzik o niskiej kaloryczności (60% słodyczy ckru)
+ zero cukru
+ żadnych alergenów
+ żadnych sztucznych słodzików
+ żadnych sztucznych składników
+ bez GMO
+ działanie prebiotyczne
+ pozyskiwany naturalnie z roślin bogatych w skrobię (kukurydza i tapioka)
+ poprawia funkcjonowanie układu trawiennego
+ wspomaga utrzmanie prawidłowego poziomu cholesterolu
+ wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
+ niski index glikemiczny IG (34,66±7,65)
+ wspomaga wchłanianie minerałów
+ nie ma działania wzdymającego, w przeciwieństwie do inuliny czy fruktooligosacharydów

Wartości odżywcze na 100g: 669kJ/160kcal, 0g tłuszcze, 5g węglowodany (glukoza), 0g białka, 70g błonnik (w tym 42g nietrawione oligosacharydy, 12g odporne na trawienie oligoacharydy, 16g trawione oligosacharydy, 19mg sodu* (ekwiwalent 47,5mg soli.

przygotowałam z jego użyciem dwa warianty smakowe pysznych batonów proteinowych


wariant kokosowy /około 200kcal/ 3,6g węgli/ 8,1g tłuszczu/ 21g białka:
wariant czekoladowy /około 180 kcal/ 6,5g węgli/  3,5g tłuszczu/ 26g białka/:
Sposób przygotowania:
  1. Miksujemy/blendujemy ze sobą wszystkie składniki
  2. z powstałej masy formujemy batona, najlepiej formuje się owijając masę folią spożywcza
  3. wstawiamy batona do lodówki

SMACZNEGO! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie i przede wszystkim zdrowo. Skorzystam z przepisu na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przpis! :) z chęcią uzupełniłabym swoją półkę o ten syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda i skład bardzo fajny ciekawe jak smakują i po co dodatek syropu jeśli można spytać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. syrop pełni tu trzy funkcję, słodzi jak cukier, łączy ze sobą składniki, jest źródłem błonnika :)

      Usuń
  4. Rewelacja, napiszesz jak smakowo to wygląda? Szczególnie interesuje mnie ten kokosowy

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.