Bułkę z jabłkami robiłam po raz pierwszy, składniki pokrywają się z przepisem na bułkę otrębową z pewnymi modyfikacjami ;)
Składniki:
- 2 łyżki otrębów
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka budyniu czekoladowego bez tłuszczu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko
- 0,5 łyżeczki kakao odtłuszczonego
- 1 łyżeczka frukozy/ lub słodzik
- opcjonalnie łyżka przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
- Jabłko kroimy w drobną kostkę i zasypujemy 0,5 łyżeczki cynamonu
- wrzucamy jabłka na rozgrzaną teflonową patelnie, dolewamy około 0,5 szklanki wody
- dusimy na małym ogniu aż jabłka zmiękną, a woda i sok wyparują
- Otręby, jogurt, proszek do pieczenia, jajko, budyń, resztę cynamonu, kakao, fruktozę, przyprawę mieszamy ze sobą
- połowę ciasta przekładamy do miski
- na środek wykładamy "mus jabłkowy"
8. pieczemy w mikrofali przez około 5 minut (na najwyższej mocy), w zależności od mocy mikrofali u niektórych bułka będzie się piec dłużej lub krócej, należy sprawdzać czy bułka nie jest już mokra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.