poniedziałek, 30 lipca 2012

Zdrowa otrębowa bułka z jabłkiem (z mikrofali)

Bułkę z jabłkami robiłam po raz pierwszy, składniki pokrywają się z przepisem na bułkę otrębową z pewnymi modyfikacjami ;) 


Składniki:
  • 2 łyżki otrębów
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego bez tłuszczu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko
  • 0,5 łyżeczki kakao odtłuszczonego
  • 1 łyżeczka frukozy/ lub słodzik
  • opcjonalnie łyżka przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko kroimy w drobną kostkę i zasypujemy 0,5 łyżeczki cynamonu
  2. wrzucamy jabłka na rozgrzaną teflonową patelnie, dolewamy około 0,5 szklanki wody
  3. dusimy na małym ogniu aż jabłka zmiękną, a woda i sok wyparują
  4. Otręby, jogurt, proszek do pieczenia, jajko, budyń, resztę cynamonu, kakao, fruktozę, przyprawę mieszamy ze sobą 
  5. połowę ciasta przekładamy do miski
  6. na środek wykładamy "mus jabłkowy"

  7.  wylewamy resztę ciasta tak aby jabłka były przykryte przez ciasto


  8.  pieczemy w mikrofali przez około 5 minut (na najwyższej mocy),  w zależności od mocy mikrofali u   niektórych bułka będzie się piec dłużej lub krócej, należy sprawdzać czy bułka nie jest już mokra



SMACZNEGO ! ! !  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.