Zostałam "zainspirowana" przepisami na drożdżówki dukan'a krążącymi po internecie, ja stworzyłam swoją własną wersję, z przepisu wychodzą 4 duże drożdżówki, u mnie w domu zostały przyjęte pozytywnie (czyt. zniknęły w kilka chwil;p)
Składniki:
Masa drożdżowa:
- 2 łyżki otrębów zmielonych
- 2 łyżki otrębów w całości
- 2 łyżki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 całe jajka
- 1 białko
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
- 4 łyżki sera białego chudego Emilka
- fruktoza (wg. smaku - 1 łyżka)/ słodzik (8 tabletek)
Masa serowa:
- 1 żółtko
- 8 łyżek sera chudego Emilka
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- fruktoza (wg. smaku- 1 łyżka)/ słodzik (6 tabletek)
Sposób przygotowania:
Masa drożdżowa:
- Otręby, suszone drożdże, proszek do pieczenia, budyń, ser, 2 żółtka, fruktozę/słodzik mieszamy razem
- odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje (ok. 10 minut)
- białka (3) ubijamy na sztywną pianę
- do białek dodajemy masę otrębową delikatnie mieszając
- powstałą masę wykładamy do żaroodpornych miseczek wyłożonych papierem do pieczenia
Masa serowa:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.