środa, 8 sierpnia 2012

(dietetyczna) Otrębowa drożdżówka z serem

Zostałam "zainspirowana"  przepisami na drożdżówki dukan'a krążącymi po internecie, ja stworzyłam swoją własną wersję, z przepisu wychodzą 4 duże drożdżówki, u mnie w domu zostały przyjęte pozytywnie (czyt. zniknęły w kilka chwil;p) 


Składniki:
Masa drożdżowa:
  • 2 łyżki otrębów zmielonych
  • 2 łyżki otrębów w całości
  • 2 łyżki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 łyżki sera białego chudego Emilka
  • fruktoza (wg. smaku - 1 łyżka)/ słodzik (8 tabletek)
Masa serowa:
  • 1 żółtko
  • 8 łyżek sera chudego Emilka
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • fruktoza (wg. smaku- 1 łyżka)/ słodzik (6 tabletek)
Sposób przygotowania:
Masa drożdżowa:
  1. Otręby, suszone drożdże, proszek do pieczenia, budyń, ser, 2 żółtka, fruktozę/słodzik mieszamy razem
  2. odstawiamy na kilka minut, aż masa spęcznieje (ok. 10 minut)
  3. białka (3) ubijamy na sztywną pianę
  4. do białek dodajemy masę otrębową delikatnie mieszając
  5. powstałą masę wykładamy do żaroodpornych miseczek wyłożonych papierem do pieczenia 
Masa serowa:
  1. miksujemy wszystkie składniki
  2. wykładamy na środku masy drożdżowej
  3. pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut
  4. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia



SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.