środa, 8 sierpnia 2012

Fasolka bułgarska w sosie pomidorowym

Musiałam jakoś wykorzystać bogate plony fasolowe z ogródka i tak powstała fasolka w sosie pomidorowym ;) 



Składniki:
  • 0,5 kg fasoli bułgarskiej/maślanej (może być też szparagowa)
  • 2 pomidory
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (najlepiej z NETTO)
  • sól, pieprz do smaku
  • (opcjonalnie) ostra papryka
  • szczypta kminku
  • 2-3 łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania:
  1. Fasolkę lekko osoloną gotujemy na parzę, aż zrobi się miękko- twarda (al dente :) )
  2. pomidory odparzamy wrzącą wodą, aby łatwo obrać je ze skóry
  3. pomidory kroimy w kostkę
  4. wrzucamy je na teflonową patelnie i zalewamy 0,5 szklanki wody
  5. dusimy na małym ogniu, aż zmiękną, a potem miksujemy w blenderze
  6. wrzucamy z powrotem na patelnie i dodajemy koncentrat, sól, pieprz i majeranek
  7. wszystko mieszamy i dodajemy fasolkę (w całości lub pokrojoną, ja dałam w całości jednak następnym razem pokroję wtedy lepiej sos przesiąknie w fasolę)
  8. gotujemy na małym ogniu jeszcze parę minut, żeby fasola przeszła sosem
  9. najlepiej smakuję na następny dzień posypana majerankiem ;) 


  
SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.