Musiałam jakoś wykorzystać bogate plony fasolowe z ogródka i tak powstała fasolka w sosie pomidorowym ;)
Składniki:
- 0,5 kg fasoli bułgarskiej/maślanej (może być też szparagowa)
- 2 pomidory
- 1 słoik koncentratu pomidorowego (najlepiej z NETTO)
- sól, pieprz do smaku
- (opcjonalnie) ostra papryka
- szczypta kminku
- 2-3 łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania:
- Fasolkę lekko osoloną gotujemy na parzę, aż zrobi się miękko- twarda (al dente :) )
- pomidory odparzamy wrzącą wodą, aby łatwo obrać je ze skóry
- pomidory kroimy w kostkę
- wrzucamy je na teflonową patelnie i zalewamy 0,5 szklanki wody
- dusimy na małym ogniu, aż zmiękną, a potem miksujemy w blenderze
- wrzucamy z powrotem na patelnie i dodajemy koncentrat, sól, pieprz i majeranek
- wszystko mieszamy i dodajemy fasolkę (w całości lub pokrojoną, ja dałam w całości jednak następnym razem pokroję wtedy lepiej sos przesiąknie w fasolę)
- gotujemy na małym ogniu jeszcze parę minut, żeby fasola przeszła sosem
- najlepiej smakuję na następny dzień posypana majerankiem ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.