piątek, 31 sierpnia 2012

Dietetyczne risotto ze szpinakiem

Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego ;) oczywiście nie jest to risotto niczym z restauracji, to przerobiona light-owa wersja ;)

Składniki:
  • 100 g ryżu brązowego
  • szpinak mrożony w brykiecie około 15 kostek,
  • 0,5 kostki rosołowej drobiowej
  • 2 szklanka wody
  • trochę sera żółtego chudego do potarcia na wierzch
  • 1 łyżka mleka
  • ewentualnie czosnek jak ktoś lubi, ja nie znoszę! (nie, nie jestem wampirem;p)
  • opcjonalnie łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
  1. Ryż gotujemy, tak żeby był al dente :) czyli około 3minuty krócej niż podane jest na opakowaniu
  2. szpinak smażymy na teflonowej patelni/rondelku z łyżką mleka i ewentualnie masłem, aż się rozmrozi, opcjonalnie możemy potrzeć trochę sera żółtego
  3. ugotowany ryż wrzucamy na drugą teflonową patelnie i zalewamy roztworem bulionu (2 szklanki wrzątku + 0,5 kostki bulionu) i dusimy/smażymy aż bulion wyparuje/wsiąknie w ryż
  4. kiedy bulion całkowicie wyparuję dodajemy szpinak i smażymy mieszając jeszcze około 10 minut
  5. na gotowe risotto trzemy ser żółty 
SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.