czwartek, 30 sierpnia 2012

Owoce w otrębowym cieście czyli dietetyczna szarlotka nr 2

Można to potraktować jako szarlotkę, ja wykorzystałam brzoskwinie i jabłka  ;) Z tych proporcji wychodzi ciasta na niewiele naczynie żaroodporne, ale myślę że na deser dla dwóch osób starczy ;)


Składniki:
  • 1 jabłko
  • 2 brzoskwinie
  • 3 łyżki otrębów
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 tabletki STEWII fruktoza
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • miód do polania
Sposób przygotowania:
  1. Otręby, jogurt, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, STEWIE mieszamy razem i odstawiamy, aż otręby spęcznieją
  2. w tym czasie myjemy jabłka (obieramy) i brzoskwinie, kroimy w drobną kostkę
  3. zasypujemy owoce cynamonem
  4. połowę ciasta wykładamy na spód małego naczynia żaroodpornego
  5. następnie wykładamy owoce i znów ciasto, żeby przykryło wszystkie brzoskwinie i jabłka
  6. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut
  7. gotowe ciasto polewamy miodem i podajemy z serkiem homogenizowanym 

SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.