poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Kiełbaski drobiowe w drożdżowym cieście żytnim

Przepis wyszedł przypadkiem bo miało powstać z tego całkiem coś innego, ale zawsze lepszy rydz niż nic;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej typu 2000
  • 8g suszonych drożdży
  • szczypta fruktozy/cukru
  • ulubione przyprawy (papryka słodka, sól, oregano, kminek)
  • 0,5-0,75 szklanki wody
  • około 300g serdelków wędzonych drobiowych (dostępnych w netto i kauflandzie)

Sposób przygotowania:
  1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i fruktozę, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy
  2. odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną "pracować" ;)
  3. mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy roztwór drożdżowy
  4. wyrabiamy ciasto
  5. odstawiamy na około 20minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  6. wałkujemy ciasto (najlepiej wałek owinąć woreczkiem foliowym) na papierze do pieczenia wtedy nie będzie się mocno kleić
  7. z ciasta wykrawamy małe prostokąty
  8. owijamy ciastem serdelki, tak żeby ze wszystkich stron były oklejone ciastem
  9. wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia

10. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut


SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.