wtorek, 21 sierpnia 2012

(dietetyczne) Kotlety jajeczne

Pamiętam jak kiedyś jadłam kotlety jajeczne robione przez moją mamę tylko, że tam w środku była bułka pszenna, a smażone były na margarynie, tu przedstawiam light-ową wersję :)

Składniki:
  • 4 jajka
  • posiekana pietruszka (ile kto lubi)
  • 3 łyżki otrębów
  • 2 łyżki sera białego chudego Emilka
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Trzy jajka gotujemy na twardo
  2. gotowe jajka dokładnie rozduszamy widelce, dodajemy ser, pietruszkę
  3. przyprawiamy do smaku
  4. dodajemy surowe jajko i otręby
  5. czekamy chwilę aż otręby stężeją 
  6. w tym czasie rozgrzewamy teflonową patelnię
  7. smażymy kotleciki pod przykrywką z każdej strony przez około 2-3 minuty
  8. możemy podawać z twarożkiem na wierzchu ;)


SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

  1. Zrobiłam te kotleciki dzisiaj na obiad ! Pyszne wyszły i do tego dietetyczne :) ja dodałam jeszcze dodatkowo szczypiorek, ponieważ bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam dzisiaj te kotleciki, smak bardzo dobry i na tym koniec:( zrobilam dokladnie wg przepisu i podczas smazenia strasznie pryskaly no podejsc sie nie dalo do patelni i dwa cale sie sypaly nie mialy zwartej konsystencji....nie wiem co moglo byc nie tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dawno ich nie robiłam i nie mam pewności co może być tego przyczyną;/
      postaram się sama wykonać przepis jeszcze raz i zobaczę co i jak :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.