Chciałam wzbogacić jakoś standardowe muffiny z otrębów, które same w sobie są dobre ;) nadziałam je więc serem z aromatem waniliowym, osoby bardziej cierpliwe mogą się pobawić w ozdabianie babeczek serem (przy pomocy odpowiedniej "strzykawki" do dekoracji) na górze muffinek, mi starczyło cierpliwości na dwie;p resztę tylko nafaszerowałam serem
Składniki:
Babeczki:
- 6 łyżek otrębów
- 2 jajka (jeśli duże, a jak małe to 3)
- 200g sera białego chudego Emilka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki drożdży suszonych (opcjonalnie)
- fruktoza (2 łyżki)/słodzik (13 tabletek) - wg smaku
- kilka kropel olejku waniliowego
Nadzienie:
- 300g sera Emilka
- aromat waniliowy
- fruktoza/ słodzik do smaku
Sposób przygotowania:
- Otręby, żółtka, ser, proszek do pieczenia, drożdże, fruktozę/słodzik, aromat mieszamy ze sobą
- białka ubijamy na sztywną pianę
- delikatnie mieszając łączymy białka z resztą składników
- wykładamy masę do papilotek (około łyżki)
- pieczemy około 20-25 minut w temp. 170 stopni
- pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia
- ostudzone babeczki nadziewamy serem (ser+aromta+fruktoza/słodzik) lub tez ozdabiamy góry muffinek
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.