niedziela, 12 sierpnia 2012

Muffiny otębowe z nadzieniem serowym

Chciałam wzbogacić jakoś standardowe muffiny z otrębów, które same w sobie są dobre ;) nadziałam je więc serem z aromatem waniliowym, osoby bardziej cierpliwe mogą się pobawić w ozdabianie babeczek serem (przy pomocy odpowiedniej "strzykawki" do dekoracji) na górze muffinek, mi starczyło cierpliwości na dwie;p resztę tylko nafaszerowałam serem 

Składniki:
Babeczki:
  • 6 łyżek otrębów
  • 2 jajka (jeśli duże, a jak małe to 3)
  • 200g sera białego chudego Emilka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki drożdży suszonych (opcjonalnie)
  • fruktoza (2 łyżki)/słodzik (13 tabletek) - wg smaku
  • kilka kropel olejku waniliowego
Nadzienie:
  • 300g sera Emilka
  • aromat waniliowy
  • fruktoza/ słodzik do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Otręby, żółtka, ser, proszek do pieczenia, drożdże, fruktozę/słodzik, aromat mieszamy ze sobą
  2. białka ubijamy na sztywną pianę
  3. delikatnie mieszając łączymy białka z resztą składników
  4. wykładamy masę do papilotek (około łyżki)
  5. pieczemy około 20-25 minut w temp. 170 stopni
  6. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia
  7. ostudzone babeczki nadziewamy serem (ser+aromta+fruktoza/słodzik) lub tez ozdabiamy góry muffinek


SMACZNEGO ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.