niedziela, 12 sierpnia 2012

Dietetyczne leczo

Ceny papryki spadają więc można uznać "sezon paprykowy" za otwarty:) a nie ma nic lepszego z papryki niż leczo;) w tym przepisie robię je z kurczaka (piersi) pokrojonego w kostkę, jednak najczęściej dodaję mięso mielone z indyka/kurczaka , bo tak jest o wiele szybciej i łatwiej, co do proporcji to, wrzucam wszystkich składników tyle ile akurat mam pod ręką :) im więcej tym lepiej, starczy nam na więcej obiadów lub dla więcej osób :)

Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 papryki czerwone
  • 3 papryki białe (lub każde inne)
  • pomidory w puszce
  • 1 świeży pomidor
  • 1 cebula (jeśli duża, jak mała to 2)
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz,papryka słodka/ostra do smaku
  • szczypta kminku
Sposób przygotowania:
  1. kurczaka kroimy w kostkę,
  2. obtaczamy w soli, pieprzu i papryce
  3. wrzucamy kurczaka na dużą teflonową patelnie, 
  4. zalewamy 1 szklanką wody i dusimy/smażymy aż będzie gotowy (co jakiś czas mieszając i sprawdzając czy nie trzeba dolać wody)
  5. paprykę, pomidory (obrane ze skórki), cebulę kroimy w kostkę
  6. wrzucamy warzywa do usmażonego kurczaka, mieszamy
  7. zakrywamy pokrywka (dusimy) około 1 godziny aż wszystkie warzywa zmiękną i zrobi się z nich bardziej "miazga"
  8. na sam koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku
  9. najlepiej smakuję na następny dzień kiedy wszystkie składniki przenikną się nawzajem;)
SMACZNEGO  ! ! ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.