Ceny papryki spadają więc można uznać "sezon paprykowy" za otwarty:) a nie ma nic lepszego z papryki niż leczo;) w tym przepisie robię je z kurczaka (piersi) pokrojonego w kostkę, jednak najczęściej dodaję mięso mielone z indyka/kurczaka , bo tak jest o wiele szybciej i łatwiej, co do proporcji to, wrzucam wszystkich składników tyle ile akurat mam pod ręką :) im więcej tym lepiej, starczy nam na więcej obiadów lub dla więcej osób :)
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- 3 papryki czerwone
- 3 papryki białe (lub każde inne)
- pomidory w puszce
- 1 świeży pomidor
- 1 cebula (jeśli duża, jak mała to 2)
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz,papryka słodka/ostra do smaku
- szczypta kminku
Sposób przygotowania:
- kurczaka kroimy w kostkę,
- obtaczamy w soli, pieprzu i papryce
- wrzucamy kurczaka na dużą teflonową patelnie,
- zalewamy 1 szklanką wody i dusimy/smażymy aż będzie gotowy (co jakiś czas mieszając i sprawdzając czy nie trzeba dolać wody)
- paprykę, pomidory (obrane ze skórki), cebulę kroimy w kostkę
- wrzucamy warzywa do usmażonego kurczaka, mieszamy
- zakrywamy pokrywka (dusimy) około 1 godziny aż wszystkie warzywa zmiękną i zrobi się z nich bardziej "miazga"
- na sam koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku
- najlepiej smakuję na następny dzień kiedy wszystkie składniki przenikną się nawzajem;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.