Taki ser robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem ;) jednak zamiast sera chudego dawała tłusty, a ja zrobiłam wersje light-ową ;] oczywiście daleki jest od tradycyjnego sera smażonego bo nie ma tego co w nim najlepsze czyli tłuszczu jednak sprawdza się jako pewna alternatywa żółtego sera
Składniki:
- 2 kostki białego sera chudego koniecznie firmy Zielona Łąka z biedronki (500g)
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 opakowanie przyprawy do pizzy
Sposób przygotowania:
- Ser i sodę mieszamy, rozduszamy widelcem
- wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie
- smażymy na małym ogniu, raz po raz mieszając,
- odlewamy wodę, którą puścił ser
6. ser możemy zjeść od razu lub też włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki żeby zastygnął i wykorzystać później ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Moja mama dodawała jeszcze żółtka jaj i robiła taki serek żółty, pyszny jeszcze ciepły... Najlepszy smak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń