środa, 1 sierpnia 2012

Niskokaloryczny/ chudy ser smażony

Taki ser robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem ;) jednak zamiast sera chudego dawała tłusty, a ja zrobiłam  wersje light-ową ;] oczywiście daleki jest od tradycyjnego sera smażonego bo nie ma tego co w nim najlepsze czyli tłuszczu jednak  sprawdza się jako pewna alternatywa żółtego sera  


Składniki:
  • 2 kostki białego sera chudego koniecznie firmy Zielona Łąka z biedronki (500g)
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie przyprawy do pizzy
Sposób przygotowania:
  1. Ser i sodę mieszamy, rozduszamy widelcem
  2. wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie
  3. smażymy na małym ogniu, raz po raz mieszając, 
  4. odlewamy wodę, którą puścił ser

    5. ciągle smażymy w dalszym ciągu od czasu do czasu mieszając i wylewając wodę, (mi zajęło to około 20 minut) aż ser konsystencją będzie przypominać ser smażony i sklei się w jedną kulkę (jak na zdjęciu poniżej) wtedy dodajemy przyprawy


   6. ser możemy zjeść od razu lub też włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki żeby zastygnął i wykorzystać później ;)


SMACZNEGO ! ! ! :)



1 komentarz:

  1. Moja mama dodawała jeszcze żółtka jaj i robiła taki serek żółty, pyszny jeszcze ciepły... Najlepszy smak dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.