wtorek, 25 września 2012

Dietetyczna (prawie) rolada czekoladowa

Miała wyjść rolada, ale raczej wyszedł jakiś zawijaniec;p nie jestem w tym ekspertem, to moja pierwsza rolada, może następnym razem zwinie się jakoś lepiej, pewnie dałam za dużo kremu, tak czy inaczej smak jest ten sam;) 
zabrałam się za nią wczoraj wieczorem i mam pyszny deser do porannej kawki;)

Składniki:
ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
  • 13 tabletek stewi
  • 1 łyżeczka proszku do p.
krem:
  • 500g sera białego Emilka
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • 1,5 szklanki mleka 0,5%
  • stewia wg. smaku
Sposób przygotowania:
  1. Składniki na ciasto miksujemy na najmocniejszych obrotach przez około 5 minut
  2. ciasto wylewamy na niewielką (prostokątną) blachę pokrytą papierem do pieczenia
  3. pieczemy około 10-15 minut w temp. 170 stopni (ciasto zbytnio nie urośnie, a raczej w ogóle;))
  4. w tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (tylko,że dajemy 1,5 szklanki mleka) 
  5. dosładzamy stewią wg. smaku 
  6. gotowy budyń miksujemy z serem i ewentualnie znów dosładzamy
  7. po 15 minutach wyciągamy placek
  8. czekamy z minutę, a następnie odklejamy papier do pieczenia
  9. rozsmarowujemy krem na cieście i zwijamy
  10. najlepiej jak podczas zwijania ciasto będzie w blaszce bo krem może wypływać
  11. gotową roladę wkładamy na kilka godzin do lodówki, ja zostawiłam na całą noc

SMACZNEGO ! ! ! :)

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.