Miała wyjść rolada, ale raczej wyszedł jakiś zawijaniec;p nie jestem w tym ekspertem, to moja pierwsza rolada, może następnym razem zwinie się jakoś lepiej, pewnie dałam za dużo kremu, tak czy inaczej smak jest ten sam;)
Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
- 13 tabletek stewi
- 1 łyżeczka proszku do p.
krem:
- 500g sera białego Emilka
- 1 budyń czekoladowy bez cukru
- 1,5 szklanki mleka 0,5%
- stewia wg. smaku
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto miksujemy na najmocniejszych obrotach przez około 5 minut
- ciasto wylewamy na niewielką (prostokątną) blachę pokrytą papierem do pieczenia
- pieczemy około 10-15 minut w temp. 170 stopni (ciasto zbytnio nie urośnie, a raczej w ogóle;))
- w tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (tylko,że dajemy 1,5 szklanki mleka)
- dosładzamy stewią wg. smaku
- gotowy budyń miksujemy z serem i ewentualnie znów dosładzamy
- po 15 minutach wyciągamy placek
- czekamy z minutę, a następnie odklejamy papier do pieczenia
- rozsmarowujemy krem na cieście i zwijamy
- najlepiej jak podczas zwijania ciasto będzie w blaszce bo krem może wypływać
- gotową roladę wkładamy na kilka godzin do lodówki, ja zostawiłam na całą noc
O, świetny przepis! Trzeba będzie kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis na smaczny deserek ;d
OdpowiedzUsuń