Nigdy wcześniej nie jadłam świeżej figi, ma bardzo ciekawy smak ;) dobrze sprawdziła się jako dodatek do budyniu, ale można zastąpić ją też innym owocem, np. brzoskwinią, truskawkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka 0,5%
- 1 jajko
- stewia wg. smaku
- domowy aromat z wanilii (lub laska wanilii)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (chyba, że ktoś lubi bardzo gęsty budyń to wtedy dajemy o 0,5-1 łyżkę więcej)
- figa
Sposób przygotowania:
- Jedną szklankę mleka podgrzewamy na małym ogniu, słodzimy stewią i dodajemy aromat
- do pozostałej 0,5 szklanki mleka dodajemy jajko i mąkę, wszytsko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek
- kiedy mleko w garnku zacznie się już lekko gotować wlewamy (ciągle mieszając) mleko z jajkiem i mąką
- cały czas mieszamy gotując budyń na małym ogniu, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać
- gotowy budyń przekładamy do miski
- figę myjemy (ja jeszcze ją obrałam) , kroimy i wykładamy na budyń
SMACZNEGO ! ! ! :)
aale bym zjadla taki budyn :) dodatek figi jest trafiony :)
OdpowiedzUsuńdomowy budyń o tak!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sama budyniu, a to dlatego, że skłąd do złudzenia przypominał mi beszamel bez masła ;) Może jednak kiedyś się przekonam
OdpowiedzUsuńnie musisz dawać jajka ;)
Usuńteż tak wiele razy robiłam i wtedy po prostu dodaje się więcej skrobi, a smakuję jak oryginalny budyń;)
Już od dawna chodzi z mną budyń, a z figą to już w ogóle!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńz figą nie jadłam, ale myślę, że dodaje smaczku - pozdrawiam :-)
Skrobia ziemniaczana jest dopuszczalna na diecie? :)
OdpowiedzUsuńna diecie można wiele, ale z umiarem i nie na noc;)
Usuńnajlepiej zjeść taki budyń na śniadanie ;)