poniedziałek, 24 września 2012

Domowy budyń waniliowy z figą

Nigdy wcześniej nie jadłam świeżej figi, ma bardzo ciekawy smak ;) dobrze sprawdziła się jako dodatek do budyniu, ale można zastąpić ją też innym owocem, np. brzoskwinią, truskawkami

Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka 0,5%
  • 1 jajko
  • stewia wg. smaku
  • domowy aromat z wanilii (lub laska wanilii)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (chyba, że ktoś lubi bardzo gęsty budyń to wtedy dajemy o 0,5-1 łyżkę więcej)
  • figa
Sposób przygotowania:
  1. Jedną szklankę mleka podgrzewamy na małym ogniu, słodzimy stewią i dodajemy aromat
  2. do pozostałej 0,5 szklanki mleka dodajemy jajko i mąkę, wszytsko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek
  3. kiedy mleko w garnku zacznie się już lekko gotować wlewamy (ciągle mieszając) mleko z jajkiem i mąką
  4. cały czas mieszamy gotując budyń na małym ogniu, aż zgęstnieje i zacznie bulgotać
  5. gotowy budyń przekładamy do miski
  6. figę myjemy (ja jeszcze ją obrałam) , kroimy i wykładamy na budyń

SMACZNEGO ! ! ! :)

8 komentarzy:

  1. aale bym zjadla taki budyn :) dodatek figi jest trafiony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam sama budyniu, a to dlatego, że skłąd do złudzenia przypominał mi beszamel bez masła ;) Może jednak kiedyś się przekonam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musisz dawać jajka ;)
      też tak wiele razy robiłam i wtedy po prostu dodaje się więcej skrobi, a smakuję jak oryginalny budyń;)

      Usuń
  3. Już od dawna chodzi z mną budyń, a z figą to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń

  4. z figą nie jadłam, ale myślę, że dodaje smaczku - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skrobia ziemniaczana jest dopuszczalna na diecie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na diecie można wiele, ale z umiarem i nie na noc;)
      najlepiej zjeść taki budyń na śniadanie ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.