Proste i szybkie danie, nie byłam pewna czy polewa serowa wyjdzie, ale spełniła moje oczekiwania i z czystym sumieniem polecam ;)
Składniki:
- 450g szpinaku mrożonego
- 60g makaronu razowego/żytniego
- 250g serka wiejskiego lekkiego
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie czosnek jak ktoś lubi
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie
- szpinak wrzucamy na teflonową patelnię i smażymy z niewielką ilością wody, aż się rozmrozi
- doprawiamy solą i pieprzem
- do szpinaku dodajemy 50g serka wiejskiego i smażymy, aż połączą się w jedną całość
- następnie dodajemy makaron i wszytko mieszamy
- wykładamy do małego żaroodpornego naczynia
- pozostały serek (200 g) miksujemy na jednolitą masę przy pomocy blendera (nie może być grudek)
- dodajemy jajko i jeszcze chwilę "blendujemy"
- wylewamy masę serową na makaron ze szpinakiem
- pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż góra się zbrązowi (około 20 minut)
SMACZNEGO ! ! ! :)
pyszne! polecam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo,bardzo,bardzo pyszne Bardzo polecam :-D
OdpowiedzUsuńPolecam :) Bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń