poniedziałek, 17 września 2012

Dietetyczny sernik z brzoskwiniami

Za ten sernik zabrałam się wczoraj, ale dopiero dziś nadawał się do jedzenia, bo najlepiej jak przeleży noc w lodówce, jeden kawałek już pochłonięty ;) zdjęcia średniej jakości bo w dalszym ciągu robię wszystkie zdjęcia telefonem uwierzcie na słowo na żywo wygląda o wiele lepiej! ;)


Składniki (na okrągła blaszkę o średnicy 22cm):
Spód:
  • 6 łyżek otrębów
  • 4 łyżki serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu lub inna substancja słodząca
Masa serowa:
  • 500g sera chudego Emilka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kisielu brzoskwiniowego bez cukru
  • 25 skruszonych tabletek STEWII
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Brzoskwiniowa góra:
  • około 800g brzoskwiń
  • 1 opakowanie kisielu brzoskwiniowego bez cukru
  • ewentualnie STEWIA do dosłodzenia
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki na spód mieszamy ze sobą i odstawiamy na chwilę  (około 10 minut), żeby otręby spęczniały
  2. w tym czasie możemy pokroić brzoskwinie, wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami wody i wstawić na mały gaz (gotujemy, aż brzoskwinie zrobią się miękkie)
  3. spód wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (temp 200stopni) na około 15 minut
  4. kiedy spód będzie się piec miksujemy wszystkie składniki na masę serową
  5. na upieczony spód wykładamy na masę serową 
  6. wstawiamy jeszcze raz do piekarnika obniżając temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut
  7. pozostawiamy sernik w piekarniku do wystygnięcia (pewnie opadnie ale spokojnie, za kamuflujemy to brzoskwiniami ;) )
  8. od ugotowanych brzoskwiń odlewamy 0,5 szklanki soku, kiedy wystygnie rozpuszczamy w nim opakowanie kisielu
  9. wlewamy kisiel do gotujących się brzoskwiń i mieszamy, aż zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia
  10. kiedy sernik wystygnie wykładamy go z formy i odklejamy papier do pieczenia (chyba że mamy formę silikonową)
  11. blaszkę wykładamy folią spożywczą (żeby zapach i smak metalu z blachy nie przesiąkł w sernik) i z powrotem wkładamy sernik
  12. gdy kisiel wystygnie wylewamy go na sernik
  13. wkładamy placek do lodówki najlepiej na całą noc ;)



SMACZNEGO ! ! !  :)

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.