Od dzisiaj jest to jedna z moich ulubionych potraw;) zapomniałam już jak bardzo lubię smak koperku ;) Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakowałby z pieczonymi ziemniakami jednak ja unikam bomby skrobiowej jak ognia, dlatego upiekłam sobie marchewkę ;)
Składniki:
- 1-2 piersi z kurczaka (zależy dla ilu osób robimy)
- 0,5 szklanki jogurtu 0%
- 4 łyżki pokrojonego koperku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz do smaku
- jako dodatek pieczona marchewka lub ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kostkę wykrawając niefajne kawałki
- przyprawiamy solą i pieprzem
- wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie i smażymy (bez tłuszczu i wody), aż się zrumieni (i nie będzie już surowy), około 15-20 minut, (w tym czasie możemy obrać i pokroić marchewkę,a następnie wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę, pieczemy w temp. 200 stopni, aż się zrumienią)
- w 0,5 szklance jogurtu mieszamy koperek i łyżkę skrobi
- na patelnie z kurczakiem dodajemy 1 szklankę zimnej wody i mieszankę jogurtową
- cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i się zagotuje, ewentualnie jeszcze doprawiamy
- podajemy z pieczoną marchewką lub ziemniakami
SMACZNEGO ! ! ! :)
wszystko super, tylko nie wiem czy wiesz, ze jogurt 0% jest bardziej kaloryczny od zwyklego, bo jest slodzony
OdpowiedzUsuń