niedziela, 16 września 2012

Kurczak w sosie koperkowym

Od dzisiaj jest to jedna z moich ulubionych potraw;) zapomniałam już jak bardzo lubię smak koperku ;) Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakowałby z pieczonymi ziemniakami jednak ja unikam bomby skrobiowej jak ognia, dlatego upiekłam sobie marchewkę ;)

Składniki:
  • 1-2 piersi z kurczaka (zależy dla ilu osób robimy)
  • 0,5 szklanki jogurtu 0%
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz do smaku
  • jako dodatek pieczona marchewka lub ziemniaki
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka kroimy w kostkę wykrawając niefajne kawałki
  2. przyprawiamy solą i pieprzem
  3. wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie i smażymy (bez tłuszczu i wody), aż się zrumieni (i nie będzie już surowy), około 15-20 minut, (w tym czasie możemy obrać i pokroić marchewkę,a następnie wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę, pieczemy w temp. 200 stopni, aż się zrumienią)
  4. w 0,5 szklance jogurtu mieszamy koperek i łyżkę skrobi
  5. na patelnie z kurczakiem dodajemy 1 szklankę zimnej wody i mieszankę jogurtową
  6. cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i się zagotuje, ewentualnie jeszcze doprawiamy
  7. podajemy z pieczoną marchewką lub ziemniakami



SMACZNEGO ! ! ! :)

1 komentarz:

  1. wszystko super, tylko nie wiem czy wiesz, ze jogurt 0% jest bardziej kaloryczny od zwyklego, bo jest slodzony

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.