niedziela, 16 września 2012

Mąka żytnia

Dziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba, czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej mąki żytniej, zbadałam jej skład nie ma żadnych dodatków spulchniających, jedyne czym różni się od mąki żytniej którą wcześniej używałam (z TESCO) to typ 720, gorszy od mąki TESCOwej - typu 2000, w najbliższym czasie mam zamiar przekonać się czy jest lepsza, gorsza, czy taka sama, nie kosztowała majątku (3,19zł), więc z ciekawości musiałam kupić;) już parę razy szukałam mąki do wypieku chleba w innych sklepach, ale były o wiele droższe, w Kauflandzie, za to w dziale z mąkami, cukrem, itp. była tylko mąka pszenna, tą znalazłam w koszach koło pieczywa, nie wiem jak długo maja ją w asortymencie sklepu, bo nigdy jej tam nie szukałam


3 komentarze:

  1. oo dobrze wiedzieć, że jest taka w kauflandzie mam nadzieje ze w moim tez ją znajdę:D
    pozdr.,
    http://your-naturalhealth.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kupiłam tą samą mąkę w carrefourze, ostatnio robiłam na niej pizzę..

    OdpowiedzUsuń
  3. 720 - 2000 to chodzi o stopień przemiału. 720 ma mniej blonnika

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.