Nowy nabytek (żytnia mąka do wypieku chleba) wypróbowana ;) Moja recenzja jest następująca: ciasto zdecydowanie lepiej się wyrabia, nie łamie się tak, ani nie kruszy, jest bardziej elastyczne, zdecydowanie wygrywa z mąką żytnią (typ 2000) kupioną w TESCO, ciasto elegancko się rozwałkowało i wyszło bardzo chrupiące ;)
Składniki:
na ciasto:
- 400g mąki żytniej do wypieku chleba
- 1 szklanka mleka
- opakowanie suszonych drożdży (chyba 7-8g)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka fruktozy/cukru trzcinowego/zwykłego cukru
dodatki (kto co lubi oczywiście w granicach rozsądku;) ) ja dałam:
- pół papryki
- 1 małą cebulę
- 5 serdelków drobiowych (drobinki)
- ser żółty chudy do potarcia na wierzch
sos:
- 3 łyżki koncentratu
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu, można też dać przyprawę do pizzy
Sposób przygotowania:
- W 0,5 szklanki letniego mleka mieszamy drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki
- kiedy w rozczynie nie będzie już grudek przekładamy go do dość dużej miski (ja dałam do za małej i połowę rozczynu wyciekło mi na blat :| ) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby wyrósł
- po tym czasie dodajemy roztwór drożdżowy oraz pozostałe 0,5 szklanki letniego mleka do reszty mąki i wyrabiamy ciasto
- wyrobione ciasto posypujemy mąką i znów odkładamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło
- wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości 0,5 cm ;) )
- rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia
- zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt
- rozsmarowujemy sos na cieście
10. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut ( na ostatnim poziomie piekarnika)
11. po 15 minutach wyciągamy i trzemy na wierzch ser i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut (już na środkowym poziomie piekarnika)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Pychota :) A właśnie upiekłam Twoje łąciaste ciasto na jutro i już się nie mogę doczekać, żeby spróbować!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować ;)
Usuńzdrowa pizza, to mi sie podoba!:)
OdpowiedzUsuńAaa właśnie takiego czegoś mi brakowało! Chyba muszę zrobić xD Wygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności<3
OdpowiedzUsuńJa właśnie mam żytnią typ 2000 (do wypieku chleba).
to nie pozostaje nic innego jak zrobić pizzę ;)
UsuńMale pytanko jaka konsystencję powinno mieć ciasto? Bo wydaje mi się ze zrobił am wszystko zgodnie z przepisem a wyszło jak na naleśniki. Dodał am więcej mąki zaraz się okaże czy będzie jadalne:-)
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia dlaczego tak się stało! moje ciasto było gęste, dało się formować! może typ mąki ma coś z tym wspólnego?
UsuńWyszło pysznie, choć dalam prawie podwójna ilość maki. A i maka była ta sama. Super jak można zrobić cos zamiast ociekajacych tłuszczem fast foodów. Uwielbiam pizzę:-)
UsuńWyszło pysznie, choć dalam prawie podwójna ilość maki. A i maka była ta sama. Super jak można zrobić cos zamiast ociekajacych tłuszczem fast foodów. Uwielbiam pizzę:-)
UsuńO to jest to, co muszę zrobić. Zjeść też! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńLudzie coś wam sie na głowę przewróciło??? Jak można mówić, że pizza z serdelkami jest zdrowa??? serdelki to najgorszy odpad jaki moze byc.
OdpowiedzUsuńta tak zwana "żytnia mąka do wypieku" chleba to po prostu najzwyklejsza mąka żytnia typ 720
OdpowiedzUsuń