poniedziałek, 17 września 2012

Dietetyczna pizza na żytnim spodzie

Nowy nabytek (żytnia mąka do wypieku chleba) wypróbowana ;) Moja recenzja jest następująca: ciasto zdecydowanie lepiej się wyrabia, nie łamie się tak, ani nie kruszy, jest bardziej elastyczne, zdecydowanie wygrywa z mąką żytnią (typ 2000) kupioną w TESCO, ciasto elegancko się rozwałkowało i wyszło bardzo chrupiące ;)

Składniki:
na ciasto:
dodatki (kto co lubi oczywiście w granicach rozsądku;) ) ja dałam:
  • pół papryki
  • 1 małą cebulę
  • 5 serdelków drobiowych (drobinki)
  • ser żółty chudy do potarcia na wierzch
sos:
  • 3 łyżki koncentratu
  • 1 łyżeczka oregano 
  • szczypta soli i pieprzu, można też dać przyprawę do pizzy
Sposób przygotowania:
  1. W 0,5 szklanki letniego mleka mieszamy drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki
  2. kiedy w rozczynie nie będzie już grudek przekładamy go do dość dużej miski (ja dałam do za małej i połowę rozczynu wyciekło mi na blat :| ) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby wyrósł
  3. po tym czasie dodajemy roztwór drożdżowy oraz pozostałe 0,5 szklanki letniego mleka do reszty mąki i wyrabiamy ciasto
  4. wyrobione ciasto posypujemy mąką i znów odkładamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło
  5. wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości 0,5 cm ;) )
  6. rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia
  7. zaginamy lekko brzegi ciasta, żeby pizza miała ładny kształt
  8. rozsmarowujemy sos na cieście

  9. wykładamy dodatki (bez sera), serdelki wcześniej lekko podsmażyłam
 10. pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut ( na ostatnim poziomie piekarnika)
 11. po 15 minutach wyciągamy i trzemy na wierzch ser i wstawiamy do piekarnika  jeszcze na 5 minut (już    na środkowym poziomie piekarnika)




SMACZNEGO ! ! ! :)

13 komentarzy:

  1. Pychota :) A właśnie upiekłam Twoje łąciaste ciasto na jutro i już się nie mogę doczekać, żeby spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowa pizza, to mi sie podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa właśnie takiego czegoś mi brakowało! Chyba muszę zrobić xD Wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności<3
    Ja właśnie mam żytnią typ 2000 (do wypieku chleba).

    OdpowiedzUsuń
  5. Male pytanko jaka konsystencję powinno mieć ciasto? Bo wydaje mi się ze zrobił am wszystko zgodnie z przepisem a wyszło jak na naleśniki. Dodał am więcej mąki zaraz się okaże czy będzie jadalne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia dlaczego tak się stało! moje ciasto było gęste, dało się formować! może typ mąki ma coś z tym wspólnego?

      Usuń
    2. Wyszło pysznie, choć dalam prawie podwójna ilość maki. A i maka była ta sama. Super jak można zrobić cos zamiast ociekajacych tłuszczem fast foodów. Uwielbiam pizzę:-)

      Usuń
    3. Wyszło pysznie, choć dalam prawie podwójna ilość maki. A i maka była ta sama. Super jak można zrobić cos zamiast ociekajacych tłuszczem fast foodów. Uwielbiam pizzę:-)

      Usuń
  6. O to jest to, co muszę zrobić. Zjeść też! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ludzie coś wam sie na głowę przewróciło??? Jak można mówić, że pizza z serdelkami jest zdrowa??? serdelki to najgorszy odpad jaki moze byc.

    OdpowiedzUsuń
  8. ta tak zwana "żytnia mąka do wypieku" chleba to po prostu najzwyklejsza mąka żytnia typ 720

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.