środa, 19 września 2012

Placuszki czekoladowe z cukinii

Z przepisu wychodzą 4 spore placuszki, którymi spokojnie można się najeść, dobrze smakują z jogurtem i powidłami śliwkowymi

Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 spore łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
  • 0,5 łyżeczki STEWII
Sposób przygotowania:
  1. Cukinie obieramy, myjemy i trzemy na najdrobniejszej tarce
  2. dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
  3. smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni pod przykryciem, żeby było nam łatwiej odwracać na drugą stronę
  4. podajemy z jogurtem i powidłami


SMACZNEGO ! ! ! ;)

5 komentarzy:

  1. Ale cudnie wyglądają, tak czekoladowo :) Zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia i czekolada? Jakoś nie wyobrażam sobie tego smakowego połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twojego bloga! :-) A czym można zastąpić ten budyń czekoladowy? Odtłuszczonym kakao bez cukru? Bo szczerze mówiąc, nie ufam takim produktom jak "budyń" ;-) Cukinia podczas tarcia nie wydziela za dużo wody?
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa ;)
      budyń wiąże nam całą masę, więc jeśli użyjemy samego kakao to placki nam się rozpadną, ja zawsze czytam skład budyniu, standardowo jest tam skrobia ziemniaczana/kukurydziana, kakao i ewentualnie jakieś aromaty i barwniki (zazwyczaj naturalne), jeśli koniecznie chcesz zrezygnować z budyniu, to użyj mąki ziemniaczanej i kakao
      z tego co pamiętam moja cukinia nie miała za dużo soku, ale jeżeli u Ciebie będzie nadmiar to odlej trochę ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.