wtorek, 2 października 2012

Deser z kaszą kukurydzianą

Ostatnio naczytałam się o pozytywnych właściwościach kaszy kukurydzianej:

jej główne zalety to zawartość witamin A, B i E (taka mieszanka witamin pomaga zachować piękną skórę, podnosi odporność organizm i dobrze działa na zdrowie oczu). Kasza kukurydziana jest także bogata w związki mineralne – magnez, selen i potas. Obecność magnezu sprawia, że kasza kukurydziana równie dobrze poprawia humor jak czekolada, pomaga także w koncentracji. Selen natomiast oczyszcza organizm z toksyn i podnosi odporność. Osoby cierpiące na przemęczenie powinny koniecznie regularnie spożywać kaszę kukurydzianą, z uwagi na zawarte w niej potas i selen oraz magnez

Jadłam ją pierwszy raz w życiu, smakiem przypomina kaszkę mannę


Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mleka 0,5%
  • Stewia lub inna substancja słodząca wg smaku
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cynamon
Sposób przygotowania:
  1. Mleko doprowadzamy do wrzenia, wtedy (ciągle mieszając) dodajemy kaszę
  2. mieszamy, około 2 minut, aż zgęstnieje, słodzimy wg smaku
  3. kasze przekładamy do małego prostokątnego pojemnika i czekamy, aż wystygnie
  4. w tym czasie jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce
  5. dusimy/smażymy z niewielkim dodatkiem wody i cynamonu, aż jabłka zmiękną
  6. kiedy jabłka będą miękkie w 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy dokładnie żelatynę
  7. dodajemy ją do jabłek i jeszcze przez chwilę podsmażamy (mieszając)
  8. ewentualnie dosładzamy jabłka
  9. tak przygotowany mus jabłkowy wylewamy na kaszę kukurydzianą
  10. pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki
SMACZNEGO ! ! ! :)

10 komentarzy:

  1. wygląda smacznie. w sumie rzadko sie je kaszę kukurydzianą a Ty fajne danie z niej wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, muszę spróbować zrobić!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę kaszkę. :) Tak podana musi być świetna

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznie wygląda i pewnie tak samo smakuję ,ciekawy pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że używasz stewii w większości przepisów :) Jak najbardziej popieram. Ma 0 kcal a słodsza od cukru o ok 250 razy. Super ;)
    Zapraszam do mnie :)

    http://dietetycznie-apetycznie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzadko sięgam po kaszkę kukurydzianą - sama nie wiem dlaczego, bo przecież smaczna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy ta kasze mozna zastapic czyms innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że można by skorzystać z kaszki manny, jednak nie wiem w jakiej ilości
      ;)

      Usuń
  8. Postanowiłam wypróbować Twój przepis. Zrobiłam trochę większa porcję, aby zużyć resztkę kaszy. Często ją wykorzystuję. Świetnie nadaje się także do jabłecznika sypanego - polecam :))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.