Ostatnio naczytałam się o pozytywnych właściwościach kaszy kukurydzianej:
jej główne zalety to zawartość witamin A, B i E (taka mieszanka witamin pomaga zachować piękną skórę, podnosi odporność organizm i dobrze działa na zdrowie oczu). Kasza kukurydziana jest także bogata w związki mineralne – magnez, selen i potas. Obecność magnezu sprawia, że kasza kukurydziana równie dobrze poprawia humor jak czekolada, pomaga także w koncentracji. Selen natomiast oczyszcza organizm z toksyn i podnosi odporność. Osoby cierpiące na przemęczenie powinny koniecznie regularnie spożywać kaszę kukurydzianą, z uwagi na zawarte w niej potas i selen oraz magnez
Jadłam ją pierwszy raz w życiu, smakiem przypomina kaszkę mannę
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
- 1,5 szklanki mleka 0,5%
- Stewia lub inna substancja słodząca wg smaku
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki żelatyny
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Mleko doprowadzamy do wrzenia, wtedy (ciągle mieszając) dodajemy kaszę
- mieszamy, około 2 minut, aż zgęstnieje, słodzimy wg smaku
- kasze przekładamy do małego prostokątnego pojemnika i czekamy, aż wystygnie
- w tym czasie jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce
- dusimy/smażymy z niewielkim dodatkiem wody i cynamonu, aż jabłka zmiękną
- kiedy jabłka będą miękkie w 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy dokładnie żelatynę
- dodajemy ją do jabłek i jeszcze przez chwilę podsmażamy (mieszając)
- ewentualnie dosładzamy jabłka
- tak przygotowany mus jabłkowy wylewamy na kaszę kukurydzianą
- pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki
SMACZNEGO ! ! ! :)
wygląda smacznie. w sumie rzadko sie je kaszę kukurydzianą a Ty fajne danie z niej wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńooo, muszę spróbować zrobić!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę kaszkę. :) Tak podana musi być świetna
OdpowiedzUsuńOoo bardzo ciekawy deserek :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda i pewnie tak samo smakuję ,ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że używasz stewii w większości przepisów :) Jak najbardziej popieram. Ma 0 kcal a słodsza od cukru o ok 250 razy. Super ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
http://dietetycznie-apetycznie.blogspot.com/
Rzadko sięgam po kaszkę kukurydzianą - sama nie wiem dlaczego, bo przecież smaczna jest :)
OdpowiedzUsuńczy ta kasze mozna zastapic czyms innym?
OdpowiedzUsuńmyślę że można by skorzystać z kaszki manny, jednak nie wiem w jakiej ilości
Usuń;)
Postanowiłam wypróbować Twój przepis. Zrobiłam trochę większa porcję, aby zużyć resztkę kaszy. Często ją wykorzystuję. Świetnie nadaje się także do jabłecznika sypanego - polecam :))
OdpowiedzUsuń