To moje dzisiejsze śniadanie, upiekłam go wczoraj wieczorem więc dziś nie musiałam już nic robić tylko go pokroić, sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu produktów jak większość serników na moim blogu;)
dopiero co weszłam do mojego poznańskiego lokum i jem na szybko serek wiejski, po męczącej podróży pociągiem na prawdę nie mam siły na nic innego, najchętniej poszłabym już spać, ale czeka mnie walka z prezentacją na seminarium ;/ weekend minął tak szybko, jak każdy, zanim się obejrzymy będzie już następny
Składniki:
- 500g sera chudego białego (Emilka)
- 2 jajka
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- ekstrakt waniliowy
- 1,5 łyżki stewi (wg. smaku)
Sposób przygotowania:
- Ser, ekstrakt, budyń, 2 żółtka, 1 łyżkę stewi miksujemy razem
- masę serową przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
- około 3 minuty przed końcem pieczenia białka miksujemy na sztywną pianę z 0,5 łyżką stewii
- po upływie 30 minut wyciągamy sernik, a na wierzch wykładamy ubite białka
- wkładamy sernik ponownie do piekarnika na około 10-15 minut zmniejszając temperaturę do 150 stopni
- najlepiej smakuję na zimno ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
uwielbiam te Twoje pyszne pomysły!:)
OdpowiedzUsuńnawet nie wiesz jak mi Twój komentarz poprawił humor! ;)
Usuńdzięki! ;)
Bardzo lubię ten sernik, nie raz pojawiał się w mojej kuchni. :)
OdpowiedzUsuńkuchnia lekka to coś dla mnie:)zapraszam do siebie na lekki deser malinowy:)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie serniczki :)
OdpowiedzUsuńRobię praktycznie identyczny i jest to jeden z moich ulubionych serników :) Zdecydowanie bardziej wolę taki niż ciężki, ucierany na maśle.
OdpowiedzUsuńA u mnie za chwilkę będzie gotowy do jedzenia, mniam, nie mogę się doczekać!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJakby ktoś był zainteresowany to podliczyłam kalorie i w całym cieście wychodzi 516 kcal :)
OdpowiedzUsuńTaki prosty, taki pyszny, taki dietetyczny - IDEALNY ;)!
OdpowiedzUsuńA można użyć, foremki silikonowej okrągłej o średnicy 21cm?, czy zrobić z połowy składników?
OdpowiedzUsuńjasne że można
Usuńja użyłam małej prostokątnej foremki 16x20 cm, więc Twoja też powinna pasować;)
ile kalorii ma taka porcja przyjemności? :P
OdpowiedzUsuńcały sernik ma około 550kcal
UsuńHej:) Czy można go zrobić bez piaki z bialka na gorze?
OdpowiedzUsuńjasne, że można ale straci swój cały urok :)
OdpowiedzUsuńczy stewia nie zmieni smaku (pogorszy odbior) sernika?
OdpowiedzUsuńno niestety stewia ma to do siebie że trochę pogarsza smak, dlatego jeżeli dysponujesz jakimś innym słodzidłem to zrezygnuj ze stewii
Usuńpozdrawiam