niedziela, 7 października 2012

Dietetyczny sernik pod pierzynką

To moje dzisiejsze śniadanie, upiekłam go wczoraj wieczorem więc dziś nie musiałam już nic robić tylko go pokroić, sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu produktów jak większość serników na moim blogu;)
dopiero co weszłam do mojego poznańskiego lokum i jem na szybko serek wiejski, po męczącej podróży pociągiem na prawdę nie mam siły na nic innego, najchętniej poszłabym już spać, ale czeka mnie walka z prezentacją na seminarium ;/ weekend minął tak szybko, jak każdy, zanim się obejrzymy będzie już następny

Składniki:
  • 500g sera chudego białego (Emilka)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • ekstrakt waniliowy
  • 1,5 łyżki stewi (wg. smaku)
Sposób przygotowania:
  1. Ser, ekstrakt, budyń, 2 żółtka, 1 łyżkę stewi miksujemy razem
  2. masę serową przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
  3. około 3 minuty przed końcem pieczenia białka miksujemy na sztywną pianę z 0,5 łyżką stewii
  4. po upływie 30 minut wyciągamy sernik, a na wierzch wykładamy ubite białka
  5. wkładamy sernik ponownie do piekarnika na około 10-15 minut zmniejszając temperaturę do 150 stopni
  6. najlepiej smakuję na zimno ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)

18 komentarzy:

  1. uwielbiam te Twoje pyszne pomysły!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet nie wiesz jak mi Twój komentarz poprawił humor! ;)
      dzięki! ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię ten sernik, nie raz pojawiał się w mojej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kuchnia lekka to coś dla mnie:)zapraszam do siebie na lekki deser malinowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię praktycznie identyczny i jest to jeden z moich ulubionych serników :) Zdecydowanie bardziej wolę taki niż ciężki, ucierany na maśle.

    OdpowiedzUsuń
  5. A u mnie za chwilkę będzie gotowy do jedzenia, mniam, nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakby ktoś był zainteresowany to podliczyłam kalorie i w całym cieście wychodzi 516 kcal :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki prosty, taki pyszny, taki dietetyczny - IDEALNY ;)!

    OdpowiedzUsuń
  8. A można użyć, foremki silikonowej okrągłej o średnicy 21cm?, czy zrobić z połowy składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne że można
      ja użyłam małej prostokątnej foremki 16x20 cm, więc Twoja też powinna pasować;)

      Usuń
  9. ile kalorii ma taka porcja przyjemności? :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej:) Czy można go zrobić bez piaki z bialka na gorze?

    OdpowiedzUsuń
  11. czy stewia nie zmieni smaku (pogorszy odbior) sernika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety stewia ma to do siebie że trochę pogarsza smak, dlatego jeżeli dysponujesz jakimś innym słodzidłem to zrezygnuj ze stewii

      pozdrawiam

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.