środa, 10 października 2012

Piernik otrębowy

Właśnie jestem w piernikowym raju! ;D jak ja lubię ten zapach i smak! całe mieszkanie wypełnione jest zapachem cynamonu i goździków! ;)
to mój prowiant na jutrzejszy dzień, który niestety cały spędzę na uczelni

Składniki:
  • 12 łyżek otrębów
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 6 łyżek serka białego Emilka lub serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku
  • około 15 rozkruszonych tabletek stewi
  • opcjonalnie orzechy/ rodzynki/ żurawina (ja niestety nie dysponowałam takimi rarytasami;p)
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki miksujemy
  2. blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto
  3. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut
  4. doskonale smakuje z powidłami śliwkowymi! ;D


SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

  1. myślisz, że mleko odtłuszczone mogę zastąpić zwykłym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę,że nic się nie stanie jeśli w ogóle pominiesz mleko w proszku;)

      Usuń
  2. piernik to takie idealne ciasto jesienne :) chętnie spróbuje zrobić Twoja wersje, jest świetna!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.