Teraz kiedy już jestem najedzona mogę dodać przepis na te pyszne naleśniki, wróciłam taka padnięta z uczelni, że już miałam zrezygnować z jakiegokolwiek "kucharzenia", ale w końcu powiedziałam sobie, po tak ciężkim dniu należy mi się choć pyszna poprawiająca humor kolacja!;)
no i są cynamonowe naleśniki z musem brzoskwiniowym polane gorącym miodem ;)
Składniki:
naleśniki (4 bardzo cienkie naleśniki):
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 0,5 łyżeczki stewii
- 0,5 łyżeczki cynamonu
nadzienie:
- duży słoik musu brzoskwiniowego wg. tego przepisu (ja jestem zaopatrzona na całą zimę;) )
- cynamon wg. smaku
miód do polania
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto miksujemy
- rozgrzewamy teflonową patelnię (ja użyłam specjalną do naleśników)
- wylewamy ciasto (na jeden naleśniki niecała chochla od zupy)
- dość długo smażymy na jednej stronie, góra naleśnika ma całkowicie zakrzepnąć, a boki mają zacząć lekko odchodzić, to znak, że można przewracać naleśnik na drugą stronę
- mus podgrzewamy i doprawiamy cynamonem
- rozsmarowujemy go po całości naleśników i zwijamy w ruronik ;)
- miód podgrzewamy, ja wstawiłam po prostu na minutę do mikrofali
- polewamy miodem tak przygotowane naleśniki i szybko jemy zanim wystygną;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
muszą być pyszne ^^ zapisuję przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPycha, pycha :) Uwielbiam naleśniki, zwłaszcza takie z budyniem w cieście. A i mus - akurat doskonały na obecną porę roku.
OdpowiedzUsuńooo naleśniki z budyniem? pierwsze słyszę! jejku, jakie wy pomysłowe jesteście:D
OdpowiedzUsuńja już od dawna używam budyniu zamiast mąki;)
Usuńlepiej skleja ciasto przez co nie trzeba dużo dawać;)