środa, 7 listopada 2012

Zapiekana owsianka z kaki

Dowiedziałam się z bloga Magdy i whiness , że dziś Dzień Zdrowego Śniadania ;)
a co może być zdrowszego i bardziej pożywnego od owsianki? ;)
nigdy nie jadłam wcześniej owocu kaki, ale lubię próbować nowości, a że w TESCO była promocja nie mogłam stracić takiej okazji ;)

Składniki (na jedną osobę):
  • 0,5 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec
  • nieco ponad 0,5 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka miody
  • 1 owoc kaki
  • odrobina cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Płatki zalewamy wrzątki, rozpuszczamy w nich miód, dodajemy cynamon i przykrywamy talerzykiem na około 5 minut żeby spęczniały
  2. owoc kaki obieramy, połowę kroimy w kostkę i rozduszmy widelcem
  3. dodajemy do spęczniałych płatków, mieszamy
  4. przekładamy do żaroodpornej miseczki, a na wierzch układamy plastrami resztę kaki
  5. pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni

SMACZNEGO ! ! !  :)

7 komentarzy:

  1. ja również dzięki nim się dowiedziałam o tym święcie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. też nie wiedziałam, to idealnie się wpisałam w dzisiejsze święto

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, to ja się cieszę, że to dzięki nam :)
    Pyszne śniadanie, godne święta!

    OdpowiedzUsuń
  4. a właśnie, jak smakuje ten owoc? :) ostatnio tyle o nim słyszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi sprecyzować ten smak,
      hmmm.. nie potrafię go do niczego porównać
      pierwsze co się rzuca z pierwszym kęsem, to bardzooo duża słodycz, jak cukier ;)
      nie ma jakiś charakterystycznych smaków, mam w głowie tylko to że jest słodki ;)
      koniecznie spróbuj i sama oceń ;)

      Usuń
  5. jeszcze nigdy nie jadlam kaki, musze je w koncu upolowac w sklepie! :))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.