Miałby być gofry, jednak zrezygnowałam już po 1 podejściu, wszystko mi się przykleiło do płytek gofrownicy;/ mimo, że wcześniej smarowałam je oliwą z oliwek, a gofrownica była odpowiednio rozgrzana, hmmm. zaczynam myśleć że mam felerną gofrownicę albo po prostu nie umiem tego ogarnąć;/ macie jakieś patenty?
ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, pozostałe ciasto na gofry przerobiłam na czekoladowy omlet z kokosowym sosem ;)
- 2 jajka
- 1 łyżka budyniu czekoladowego bez dodatku cukru
- 0,5 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki stewii
- 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- sos : 50g miąższu z kokosa + jogurt naturalny + stewia
Sposób przygotowania:
- Mieszamy wszystkie suche składniki (budyń, kakao, otręby, proszek do p., stewię, otręby)
- dodajemy żółtka i jogurt, mieszamy
- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
- dodajemy do reszty masy delikatnie mieszając
- smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie, (możemy lekko przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek)
- dość długo smażymy na pierwszej stronie na małym, ale szerokim ogniu, wtedy łatwiej będzie nam obrócić omlet
- rozmrożonym miąższ mieszamy z jogurtem i dosładzamy stewią
- polewamy omlet sosem
SMACZNEGO ! ! ! :)
PS. odsłaniam roletę a tu śnieg!
Pyszny ten omlet, kocham kokosowy smak:)
OdpowiedzUsuńświetny! zrobię tylko że budyń zastąpię inuliną :D
OdpowiedzUsuńkupiłam ją wczoraj i nie mogę się nadzieić jakie ma rewelacyjne właściwości technologiczne, nie wspominając o zdrowotnych :D
a ten sosik, mistrzostwo świata, uwielbiam kokosa!! <3
ale przepysznie wygląda :) Miło sobie zjeść takiego omleta, kiedy za oknem pada śnieg...
OdpowiedzUsuńja miałam to samo - odsłaniam rolety a tam biało ! <3 w końcu i u nas spadł śnieg :)
OdpowiedzUsuńRewelacja.!! Pychotka i syci:))
OdpowiedzUsuń