wtorek, 4 grudnia 2012

Czekoladowy omlet z kokosowym sosem

Miałby być gofry, jednak zrezygnowałam już po 1 podejściu, wszystko mi się przykleiło do płytek gofrownicy;/ mimo, że wcześniej smarowałam je oliwą z oliwek, a gofrownica była odpowiednio rozgrzana, hmmm. zaczynam myśleć że mam felerną gofrownicę albo po prostu nie umiem tego ogarnąć;/ macie jakieś patenty?
ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, pozostałe ciasto na gofry przerobiłam na czekoladowy omlet z kokosowym sosem ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego bez dodatku cukru
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki stewii
  • 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • sos : 50g miąższu z kokosa + jogurt naturalny + stewia
Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy wszystkie suche składniki (budyń, kakao, otręby, proszek do p., stewię, otręby)
  2. dodajemy żółtka i jogurt, mieszamy
  3. białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
  4. dodajemy do reszty masy delikatnie mieszając
  5. smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie, (możemy lekko przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek)
  6. dość długo smażymy na pierwszej stronie na małym, ale szerokim ogniu, wtedy łatwiej będzie nam obrócić omlet
  7. rozmrożonym miąższ mieszamy z jogurtem i dosładzamy stewią
  8. polewamy omlet sosem

SMACZNEGO ! ! ! :)

PS. odsłaniam roletę a tu śnieg!



5 komentarzy:

  1. Pyszny ten omlet, kocham kokosowy smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny! zrobię tylko że budyń zastąpię inuliną :D
    kupiłam ją wczoraj i nie mogę się nadzieić jakie ma rewelacyjne właściwości technologiczne, nie wspominając o zdrowotnych :D
    a ten sosik, mistrzostwo świata, uwielbiam kokosa!! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ale przepysznie wygląda :) Miło sobie zjeść takiego omleta, kiedy za oknem pada śnieg...

    OdpowiedzUsuń
  4. ja miałam to samo - odsłaniam rolety a tam biało ! <3 w końcu i u nas spadł śnieg :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja.!! Pychotka i syci:))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.