czwartek, 24 stycznia 2013

Kokosowy sernik

Dziś miałam naprawdę dziwny dzień..
który na szczęście zmierza ku końcowi, a ja wygodnie siedzę przed telewizorem popijając moją ulubioną zieloną herbatę i odmrażając zmarznięte stopy ;)


Składniki:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki budyniu kokosowego bez dodatku cukru
  • 2 opakowania sera chudego Emilka (1kg)
  • 1 szklanka dość gęstego jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie (bo wiem że większość z was tym nie dysponuje) 50g naturalnego miąższu z kokosa, daje niesamowity smak, można też spróbować z mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi
  • stewia wg. smaku (ja dałam 5 łyżek)
Sposób przygotowania:
  1. Żółtka, budyń, jogurt, miąższ kokosowy, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę 
  2. dodajemy ser, miksujemy 
  3. białka ubijamy na sztywną pianę 
  4. dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy 
  5. wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia 
  6. pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) 
  7. studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach

SMACZNEGO ! ! ! :)

13 komentarzy:

  1. kusisz twoimi lekkimi serniczkami , kokosowy mmm mniam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale on musi smakować... Pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam serniki, choć ja z tym niedysponujących przy tym cieście ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te Twoje sernikowe wariacje! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. nie odmówiłabym kawusi i takiego ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Stewia nie gorzknieje pod wpływem temperatury.? :) Poza tym przepis rewelacyjny, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używałam stewię dwóch firm i niestety każda miała lekko gorzkawy smak, niezależnie czy była poddawana obróbce termicznej, dziś zamówiłam na allegro stewię do wypieków która niby nie ma gorzkawego posmaku, wypróbuję i zdam relację ;)

      Usuń
    2. Okej, dziękuję bardzo za odpowiedź;) Więc wstrzymam sie na razie z kupnem i poczekam na Twoją opinię ;)

      Usuń
  7. Witam. Zrobilam to ciasto ze startym kokosem i stewia i nikt w rodsinie nie chce tego jesc ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pewnie wina stewii ona nadaje ciastom specyficzny smak i nie wszystkim to odpowiada, przykro mi że sernik okazał się u Ciebie niewypałem, mam jednak nadzieję że to nie odstraszy Cię od mojego bloga ;) ja teraz zamiast stewii stosuję fruktozę

      Usuń
  8. Witam. Mam pytanie, na jaki rozmiar blachy jest ten przepis? Jakich blaszek używasz najczęściej?
    pozdrawiam
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja używam stewii z Rossmanna w pudrze i jest super do wypieków:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.