piątek, 25 stycznia 2013

Pudding chlebowy (otrębowy)

Już dawno miałam ochotę przerobić jakoś standardowy pudding chlebowy na wersję bardziej dietetyczną ;)
od samego początku nie pasował mi tu chleb (puste węglowodany), zastąpiłam go otrębową bułką z mikrofali, więc można powiedzieć, że jest to pudding bułkowy ;)

Składniki:
bułka:

  • 1 jajko
  • 3 (spore)  łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 3 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
sos:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • stewia (dałam 1 łyżkę jednak dla mnie było za mało słodkie dlatego polałam jeszcze gotowy wypiek miodem;))
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • jako dodatek garść rodzynek, idealnie pasuje też żurawina ;)
Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na bułkę otrębową
  2. przekładamy ciasto do pojemnika lub miski która może być używana w mikrofalówce
  3. "pieczemy" przez około 7 minut w mikrofali (czas uzależniony jest od mikrofalówki, w niektórych bułka zrobi się szybciej a w innych trzeba będzie podpiec ją dłużej)
  4. czekamy aż bułka lekko ostygnie, a następnie kroimy ją w kostkę
  5. pokrojoną bułkę mieszamy z rodzynkami i przekładamy do żaroodpornego naczynia
  6. miksujemy składniki na sos i zalewamy nim bułkę (tak żeby sos pokrył całość bułki)
  7. pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni

SMACZNEGO ! ! ! :)

9 komentarzy:

  1. ciemny chleb czy bułka to nie puste wegle ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, jednak ja unikam mąki, nawet razowej, dlatego wolałam zastąpić ją otrębami ;)

      Usuń
  2. Świetny! uwielbiam chlebowe puddingi( moja ulubiona wersja to z jabłkami) ciekawa jestem jak się sprawdzi taka bułka zamiast chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy pomysł na pudding , pewnie pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro robię na śniadanie! :D:D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.