Już dawno miałam ochotę przerobić jakoś standardowy pudding chlebowy na wersję bardziej dietetyczną ;)
od samego początku nie pasował mi tu chleb (puste węglowodany), zastąpiłam go otrębową bułką z mikrofali, więc można powiedzieć, że jest to pudding bułkowy ;)
bułka:
- 1 jajko
- 3 (spore) łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
- 3 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
sos:
- 1 jajko
- 2 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka
- stewia (dałam 1 łyżkę jednak dla mnie było za mało słodkie dlatego polałam jeszcze gotowy wypiek miodem;))
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- jako dodatek garść rodzynek, idealnie pasuje też żurawina ;)
Sposób przygotowania:
- Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na bułkę otrębową
- przekładamy ciasto do pojemnika lub miski która może być używana w mikrofalówce
- "pieczemy" przez około 7 minut w mikrofali (czas uzależniony jest od mikrofalówki, w niektórych bułka zrobi się szybciej a w innych trzeba będzie podpiec ją dłużej)
- czekamy aż bułka lekko ostygnie, a następnie kroimy ją w kostkę
- pokrojoną bułkę mieszamy z rodzynkami i przekładamy do żaroodpornego naczynia
- miksujemy składniki na sos i zalewamy nim bułkę (tak żeby sos pokrył całość bułki)
- pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni
SMACZNEGO ! ! ! :)
do zrobienia!:D
OdpowiedzUsuńŚwietny! :D
OdpowiedzUsuńciemny chleb czy bułka to nie puste wegle ;]
OdpowiedzUsuńwiem, jednak ja unikam mąki, nawet razowej, dlatego wolałam zastąpić ją otrębami ;)
UsuńDo wypróbowania :):)
OdpowiedzUsuńŚwietny! uwielbiam chlebowe puddingi( moja ulubiona wersja to z jabłkami) ciekawa jestem jak się sprawdzi taka bułka zamiast chleba :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na pudding , pewnie pyszny !
OdpowiedzUsuńJutro robię na śniadanie! :D:D
OdpowiedzUsuńaleś wymyśliła, mniam! :)
OdpowiedzUsuń