środa, 23 stycznia 2013

Tarta otrębowa z brukselką

Kolejny dzień nauki czas zacząć, prawdę mówiąc dopiero się do niej zbieram, bo w lodówce braki więc zmuszona byłam pójść na zakupy, tą tartę zrobiłam już jakiś czas temu i dziś przypadkiem trafiłam na to zdjęcie, całkowicie zapomniałam o tym przepisie, za to doskonale pamiętam jej smak ;)

Składniki (1-2 osoby):
spód:

  • 1 jajko
  • 5 łyżek otrębów pszennych (lub innych) firmy Kupiec
  • 5 łyżek letniego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na górę:
  • kilkanaście mrożonych brukselek (zależy od naczynia, ja naliczyłam u siebie 16 sztuk)
  • około 50g mozzarelli light
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • można też dodać ulubione zioła (mi jakoś nic nie pasowało do brukselki)
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki na spód miksujemy, a następnie odstawiamy na bok żeby otręby spęczniały
  2. przekładamy ciasto do wyłożonego papierem małego naczynia żaroodpornego, tak żeby ciasto nie prześwitywało
  3. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut (ostatnie 5 minut na termoobiegu)
  4. w tym czasie gotujemy brukselkę w osolonej wodzie (ważne żeby się nam nie rozgotowała), studzimy
  5. na upieczone ciasto wykładamy przekrojone na pół brukselki
  6. mozzarelle kroimy w bardzo drobną kostkę i miksujemy razem z jajkiem i solą na najwyższych obrotach przez około minutę
  7. wylewamy masę na brukselkę
  8. ponownie wkładamy do piekarnika na około 15 minut (ostatnie 5 minut z termoobiegiem)

SMACZNEGO ! ! ! :)

9 komentarzy:

  1. super jest to danie, gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja! idealne danie dla mnie :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie, lubię brukselkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie sądziłam, że z otrębów można zrobić taką tartę :) zastanawiam się jak może smakować!Ten przepis świetnie wpisuje się w zasady mojej akcji Gotuj sezonowo(durszlak), do której serdecznie cię z nim zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze tylko zapraszam do dodania banerka akcji na stronę i będę mogła zaakceptować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Brukselka, mmm... Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. własnie dzis zajadma na obiad zapiekanke z Twojego przepisu i musze powiedziec ze jestem pod wrazeniem, naprawde pyyyycha, zwlaszcza ciasto ;)
    pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.