Teraz się dopiero zaczną moje eksperymenty z fasolą w słodkich wypiekach, po tym jak zrobiłam czekoladowe muffinki jestem tak zachwycona rezultatem, że nie będę mogła się oprzeć przed kolejnymi eksperymentami ;)
Składniki (8-9 muffinek):
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec
- 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec
- puszka białej fasoli (po odsączeniu około 240g)
- 4 łyżeczki stewii
- garść rodzynek
Sposób przygotowania (9 babeczek):
- Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 20 minut w wodzie
- wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek)
- wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję
- na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy
- wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki
- pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 40 minut (ja sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy nie ma już surowego ciasta)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Jesteś niesamowita z tymi wypiekami :) Muszę zrobić takie babeczki!
OdpowiedzUsuńmmmm smakowite <3
OdpowiedzUsuńja też się zakochałam w wypiekach z fasolą :D
Wypróbuję na pewno !
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z fasoli :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły te muffinki:)
bardzo mi się podoba taka wersja zdrowych i smacznych muffinek ;d
OdpowiedzUsuńMożna dać tylko otręby owsiane?
OdpowiedzUsuń