sobota, 19 stycznia 2013

Muffinki cynamonowe z fasoli

Teraz się dopiero zaczną moje eksperymenty z fasolą w słodkich wypiekach, po tym jak zrobiłam czekoladowe muffinki jestem tak zachwycona rezultatem, że nie będę mogła się oprzeć przed kolejnymi eksperymentami ;)


Składniki (8-9 muffinek):
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec
  • puszka białej fasoli (po odsączeniu około 240g)
  • 4 łyżeczki stewii
  • garść rodzynek
Sposób przygotowania (9 babeczek):
  1. Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 20 minut w wodzie
  2. wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek)
  3. wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję
  4. na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy
  5. wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki
  6. pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 40 minut (ja sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy nie ma już surowego ciasta)
SMACZNEGO ! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. Jesteś niesamowita z tymi wypiekami :) Muszę zrobić takie babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm smakowite <3
    ja też się zakochałam w wypiekach z fasolą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wypieki z fasoli :)
    Pięknie wyrosły te muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi się podoba taka wersja zdrowych i smacznych muffinek ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Można dać tylko otręby owsiane?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.