chciałabym się Wam pochwalić moim dziełem, muszę przyznać że byłam pełna obaw, że nic z tego nie wyjdzie, surowe ciasto wyglądało na mało apetyczne ;p ale gotowa wersja całkiem trafiła w mój gust ;)
- 2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy (około 230g)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- szczypta pieprzu
- szczypta kminku
- opcjonalnie czosnek granulowany (ja nie lubię;p)
- 4 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
- 1,5 kabanosa drobiowego
- około 2 plastrów mozzarelli light
- 2-3 pieczarki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto blendujemy, żeby powstała jednolita masa
- wylewamy część ciasta do silikonowych papilotek na muffinki do około 1/4 wysokości
- kabanosy kroimy w plastry, pieczarki i ser w kostkę
- układamy na środku każdej muffinki kilka plastrów kabanosa, sera i pieczarek
- przykrywamy farsz resztą ciasta tak żeby nic nie "przebijało" przez ciasto
- pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni
- najlepiej smakują na ciepło ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Boskie :) Próbowałam ciast na bazie czerwonej fasoli, ale muszę iść Twoim tropem i ugotować soczewicę :D
OdpowiedzUsuńsuper...i to bez mąki...może nie nadzieje je kabanosem ale na pewno wypróbuje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię wytrawne muffinki, bo są takie.. inne? ;p
OdpowiedzUsuńOstatnio muffinkowo u Ciebie :) pycha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam...z braku wszystkich składników jak w przepisie użyłam tego co miałam (zamiast kabanosów - boczek wędzony z cebulką (wcześniej przysmażyłam na patelni) a
OdpowiedzUsuńmozzarellę zamieniłam na żółty ser) Jak dla mnie bardzo dobre, niestety mój mąż i jego brat nie byli oczarowani smakiem... najwidoczniej za mało mięsa:) mimo wszystko polecam bo to zupełni nowy smak soczewicy:) dziękuję za przepis i pozdrawiam
Kiedyś robiłam muffinki z soczewicy na słodko. Zachęcam do wypróbowania tej wersji :), wyszły smaczne i muszę chyba je znów zrobić ;).
OdpowiedzUsuń