poniedziałek, 28 stycznia 2013

Szaszłyki z kurczaka i brukselki

Tak ! brukselka w takim wydaniu jak najbardziej mi odpowiada, chyba jest lepsze od zwyczajnie gotowanej, wierzch robi się chrupiący po prostu wielkie MNIAM ! :)


Składniki (na 3 szaszłyki):
  • pierś z kurczaka
  • 300g mrożonej brukselki
  • sól, pieprz, tymianek
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka kroimy w kostkę
  2. przyprawiamy solą, pieprzem i spora ilością tymianku
  3. brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrozi (nie może się rozgotować!)
  4. nabijamy na drewniane patyczki kolejno kurczaka, brukselkę, kurczaka itd.
  5. smarujemy obie strony szaszłyka (ja użyłam silikonowego pędzelka) oliwą z oliwek
  6. wkładamy szaszłyki do żaroodpornego naczynia
  7. pieczemy w temperaturze około 180 stopni, aż kurczak i brukselka ładnie się zbrązowi (około 30 minut)
SMACZNEGO ! ! ! :)

7 komentarzy:

  1. super pomysł! właśnie dziaj jadłam brukselkę, ale w klasycznej wersji - tą na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. i po co ja tu wchodziłam:) teraz nie zasnę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle u Ciebie genialne pomysły :) Uwielbiam brukselkę, więc zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym jeszcze podlała sosem miodowo-musztardowym na koniec :) Pyszotka, zrobię w weekend na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainspirowałaś mnie! są wspaniałe :D

    OdpowiedzUsuń
  6. aaale smaczny pomysł na brukselkę :))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.