wtorek, 29 stycznia 2013

Placuszki bananowe

Taki sycący  obiad zafundowałam dziś mojej mamie, mam małą przerwę pomiędzy egzaminami więc "wegetuję" w domu starając się serwować mojej mamie dla odmiany bardziej pożywne i zdrowe posiłki, a że  ostatnio w supermarketach można spotkać liczne promocje na banany pomysł nasunął się sam;)


Składniki (na 8 dość sporych placków, myślę że składniki spokojnie starczą na 2 porcje):

  • 1 jajko
  • 2 banany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka fruktozy lub innej substancji słodzącej
  • miód lub syrop klonowy do polania
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki (oprócz bananów) miksujemy
  2. banany kroimy w plastry (około 0,5cm grubości)
  3. rozsmarowujemy ciasto na rozgrzanej teflonowej patelni (przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek) wykładając na wierzch placka plastry banana lekko wciskając je w ciasto, smażymy pod przykryciem
  4. gotowe placki polewamy miodem


SMACZNEGO ! ! ! :)

21 komentarzy:

  1. nie przywierają do patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę zainwestować w jakąś porządną patelnię ..

      Usuń
    2. dobra patelnia to bardzo ważna rzecz w kuchni!;)
      a placuszki obłędnie wyglądają!

      Usuń
  2. Z bananami, to wiadomo, że pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie jedne z lepszych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam wszystko co z bananem:) a tej zimy zwariowałam na jego punkcie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale apetyczne...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Ostatnio wrócił mi smak na banany, więc kusisz tym bardziej tymi placuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne szybkie bananowe placuszki ,super na śniadnako ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam te placuszki <3 To były jedne z pierwszych, jakie w życiu zrobiłam, tylko były bez jajek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze parujące! Cudowne <3

    OdpowiedzUsuń
  10. bananów i placuszków nigdy dość! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne :) Zobacz mój blog też

    OdpowiedzUsuń
  12. łoo fajne i spore placuszki wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  13. też zrobiłam,są pyszne i w sam raz na przekąske po treningu, miód zastąpiłam jogurtem naturalnym,pychooota :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ile kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  15. Obiad? Czy na obiad nie powinno się jeść czegoś bardziej treściwego, a placki wcinać na podwieczorek? :) Serio aż są takie sycące... ja zwykle takimi rzeczami nie umiem się najeść...

    Ola

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.