Trochę się rozleniwiłam jeśli chodzi o bloga, jestem zbyt pochłonięta czytaniem notatek na mój ostatni już (hura!;)) poniedziałkowy egzamin, zależy mi żeby z sukcesem zakończyć tą sesję dlatego wpadłam w lekki naukowy ciąg, przepis na to ciasto miałam dodać już dawno ale jakoś nie mogłam się za to zabrać (wybaczcie;))
Składniki (tortownica o średnicy 17cm):
ciasto:
- puszka czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 4 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek stewii
- 2 łyżeczki proszku do p.
krem:
- 500g sera białego Emilka
- 1 łyżka kakao
- 0,5 szklanki syropu/zaprawy wiśniowej (ja użyłam Soleo light dostępny w Kauflandzie)
- stewia wg. smaku (wszystko zależy od tego jak słodki będzie syrop/zaprawa której użyjecie)
- 3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
- Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 10 minut w wodzie
- wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki
- wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję
- przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowego ciasta)
- przekrawamy ostudzone ciasto na pół
- syrop wiśniowy doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w nim żelatynę
- wlewamy mieszankę syropu i żelatyny (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek) do sera
- dodajemy kakao i mieszamy
- dosładzamy stewią
- wkładamy spód ciasta spowrotem do tortownicy wyłożonej (tym razem) folią spożywczą (chyba że mamy formę silikonową)
- wykładamy krem na ciasto i nakładamy górę
- wstawiamy do lodówki, aż krem zastygnie
SMACZNEGO ! ! ! :)
ciasto fasolowe bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńciekawe ciasto :))) jeszcze nigdy z fasolką nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
O matko, same pyszności... :o
OdpowiedzUsuńJesteś geniuszem :D Muszę zrobić ten krem!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto fasolowe! z kremem jeszcze nie jadłam...:)
OdpowiedzUsuńprzeapetycznie wygląda. Chętnie bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńKocham te fasolowe wypieki :) Twoje z kremem wygląda jak bomba kaloryczna, a przecież takie zdrowe!
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa, jak smakuje fasolowe ciasto :)
OdpowiedzUsuń