piątek, 1 lutego 2013

Ciasto czekoladowe (fasolowe) z kremem

Trochę się rozleniwiłam jeśli chodzi o bloga, jestem zbyt pochłonięta czytaniem notatek na mój ostatni już (hura!;)) poniedziałkowy egzamin, zależy mi żeby z sukcesem zakończyć tą sesję dlatego wpadłam w lekki naukowy ciąg, przepis na to ciasto miałam dodać już dawno ale jakoś nie mogłam się za to zabrać (wybaczcie;))


Składniki (tortownica o średnicy 17cm):
ciasto:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek stewii
  • 2 łyżeczki proszku do p.
krem:
  • 500g sera białego Emilka
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szklanki syropu/zaprawy wiśniowej (ja użyłam Soleo light dostępny w Kauflandzie)
  • stewia wg. smaku (wszystko zależy od tego jak słodki będzie syrop/zaprawa której użyjecie)
  • 3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
  1. Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 10 minut w wodzie
  2. wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki 
  3. wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję
  4. przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  5. pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy nie ma surowego ciasta)
  6. przekrawamy ostudzone ciasto na pół
  7. syrop wiśniowy doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w nim żelatynę
  8. wlewamy mieszankę syropu i żelatyny (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek) do sera
  9. dodajemy kakao i mieszamy
  10. dosładzamy stewią
  11. wkładamy spód ciasta spowrotem do tortownicy wyłożonej (tym razem) folią spożywczą (chyba że mamy formę silikonową)
  12. wykładamy krem na ciasto i nakładamy górę
  13. wstawiamy do lodówki, aż krem zastygnie


SMACZNEGO ! ! ! :)

8 komentarzy:

  1. ciasto fasolowe bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe ciasto :))) jeszcze nigdy z fasolką nie robiłam :)

    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, same pyszności... :o

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś geniuszem :D Muszę zrobić ten krem!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasto fasolowe! z kremem jeszcze nie jadłam...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przeapetycznie wygląda. Chętnie bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham te fasolowe wypieki :) Twoje z kremem wygląda jak bomba kaloryczna, a przecież takie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje fasolowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.