niedziela, 17 lutego 2013

Jajka faszerowane pieczarkami

Dziś wróciłam do Poznania po tygodniowym lenistwie (choć takim nie całkowitym;p) w domu. Od tego tygodnia zaczynam bezpłatną praktykę w biurze rachunkowym... hmmm.. nie jest to spełnienie moich marzeń, ale co jest? w tym problem, że ciągle nie wiem! niemal już kończę studia o kierunku Ekonomia i praca w biurze rachunkowym wydaje mi się jedyną opcją, która względnie mnie interesuje, mam nadzieję, że kiedyś choćby za 10 lat odkryję co chciałabym robić, żeby praca nie była obowiązkiem lecz przyjemnością, ale chyba każdy o tym marzy?

Przedstawiam Wam przepis na faszerowane jajka, które robi się u mnie w domu na Wielkanoc od wielu lat (oczywiście ja odchudziłam swoją wersję). Wszyscy się nimi zajadają ;)
Zawsze przygotowuję je w ilościach hurtowych (dlatego, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu), ale tym razem zrobiłam porcję tylko dla siebie (w końcu to jeszcze nie święta;)) Dla osób stosujących dietę białkową ta potrawa będzie dozwolona jeśli pominą końcowe podsmażenie jajek na maśle.


Sposób przygotowania (cztery połówki jajek/ dla mnie jedna porcja):

  • 2 jajka
  • około 6 pieczarek
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  • otręby owsiane firmy Kupiec do posypania
  • 0,5 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:
  1. Jajka gotujemy na twardo
  2. studzimy i obieramy, a następnie przykrawamy na pół i wyciągamy żółtka
  3. pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
  4. pieczarki wrzucamy na teflonową patelnie i dusimy z niewielką ilością wody, aż zmiękną i nam się ładnie podsmażą
  5. żółtka rozduszamy widelcem, dodajemy usmażone pieczarki, pietruszkę
  6. przyprawiamy farsz solą i pieprzem wg. smaku
  7. nakładamy farsz do białek od jajek dość mocno do ugniatając
  8. wierzch posypujemy otrębami, przyciskając je do farszu, żeby nie odpadły
  9. na teflonowej patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim jajka (ułożone farszem do teflonu) aż się zbrązowią 

SMACZNEGO ! ! ! :)

7 komentarzy:

  1. uwielbiam takie jajka! moja babcia robi przy okazji imienin i innych tego typu spotkań rodzinnych :D i robi właśnie przy użyciu otrąb! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Ostatnio jadłam na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne na imprezy, ale nie tylko!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oszukałaś system hah :D nie pieczarki faszerowane jajkiem...tylko jajka faszerowane pieczarkami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam gotowanych jajek, więc w takiej postaci tym bardziej ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam podobny przepis, jest pycha!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.