sobota, 16 lutego 2013

Otrębowe muffinki z makiem i nie tylko ;)

Wczoraj kupiłam sobie silikonową formę na muffinek w kształcie serduszek (była w promocji w Lidlu;)) więc musiałam ją koniecznie wypróbować ;) 
Właśnie przeprowadziłyśmy z mamą degustację, wyszły boskie ! ! ! ;) 
Jeśli macie potrzebne składniki to gorąco polecam upiec je sobie jutro na śniadanko ;)

Składniki (8 muffinek serduszek i 2 zwykłe):
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki maślanki (może być też jogurt albo kefir)
  • 1,5 szklanki otrębów owsianych firmy Kupiec
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki miodu (chyba że jabłko będzie bardzo słodkie to wtedy mniej)
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • garść rodzynek
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
  1. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
  2. dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy
  3. w oddzielnej misce mieszamy: miód, jajka, maślankę, olejek
  4. do suchych składników dodajemy mokre i wszystko mieszamy
  5. przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki
  6. pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25 minut (pilnujemy żeby góra się nie spaliła)

SMACZNEGO ! ! ! :) 

6 komentarzy:

  1. ŁAŁ, jakie fajne, a jakie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. też mam taką serduszkową i wychodzą z niej najmilsze wypieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fenomenalnie :) W kształcie serca mnie urzekła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam muffinki! (ale to już chyba wszyscy wiedzą :D)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.