Wczoraj kupiłam sobie silikonową formę na muffinek w kształcie serduszek (była w promocji w Lidlu;)) więc musiałam ją koniecznie wypróbować ;)
Właśnie przeprowadziłyśmy z mamą degustację, wyszły boskie ! ! ! ;)
Jeśli macie potrzebne składniki to gorąco polecam upiec je sobie jutro na śniadanko ;)
Składniki (8 muffinek serduszek i 2 zwykłe):
- 2 jajka
- 0,5 szklanki maślanki (może być też jogurt albo kefir)
- 1,5 szklanki otrębów owsianych firmy Kupiec
- 1 jabłko
- 3 łyżki miodu (chyba że jabłko będzie bardzo słodkie to wtedy mniej)
- kilka kropel olejku migdałowego
- garść rodzynek
- garść pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
- dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy
- w oddzielnej misce mieszamy: miód, jajka, maślankę, olejek
- do suchych składników dodajemy mokre i wszystko mieszamy
- przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki
- pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25 minut (pilnujemy żeby góra się nie spaliła)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńŁAŁ, jakie fajne, a jakie zdrowe!
OdpowiedzUsuńteż mam taką serduszkową i wychodzą z niej najmilsze wypieki! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fenomenalnie :) W kształcie serca mnie urzekła :)
OdpowiedzUsuńmuffinki *-* jak pysznie !
OdpowiedzUsuńuwielbiam muffinki! (ale to już chyba wszyscy wiedzą :D)
OdpowiedzUsuń