sobota, 2 lutego 2013

Omlet/naleśnik z jabłkiem

Kolejny weekend czas zacząć, jakie macie plany?
u mnie sprzątanie (już wykonane), nauka, gotowanie i znów nauka;p
jakoś nie mam pomysłu na dzisiejszy obiad, chyba postawię na standardowe naleśniki, 
skończyła mi się stewia i wiem że będę ubolewam nad brakiem słodkości w moim jadłospisie (będę ratować się miodem i fruktozą;)), czekam na przesyłkę

Składniki (1 omlet):

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka fruktozy lubi innego słodzidła
  • 2 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 2 łyżki mleka
  • 1 małe jabłko
  • 0,5-1 łyżeczka cynamonu
  • miód lub syrop klonowy do polania
Sposób przygotowania:
  1. Miksujemy wszystkie składniki (poza jabłkiem) na najwyższych obrotach przez około minutę
  2. jabłko obieramy i kroimy w cienkie plastry
  3. wylewamy ciasto na rozgrzaną teflonową patelnie (lekko przetartą ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek)
  4. na wierzch wykładamy pokrojone jabłko i lekko wciskamy je w ciasto
  5. smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż brzegi zaczną lekko odchodzić, wtedy przewracamy go na drugą stronę
  6. gotowy omlet polewamy miodem

SMACZNEGO ! ! ! :)



8 komentarzy:

  1. ale fajnie wygląda ten omlet! :)
    u mnie dzisiaj też sprzątanie i też nauka :D ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie sie prezentuje :)
    Współczuję nauki i łączę się w bólu, bo czeka mnie dziś dokładnie ten sam scenariusz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, a plany weekendowe identyczne:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda omlecik :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogólnie to fruktozy nie polecam, jest bardzo niezdrowa .. A co do przpepisu na pewno wyprobuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam..mm pyszności <3 Pyszny z kilkoma plasterkami bananów, jogurtem naturalnym i kapką syropu klonowego :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.